byvanie
Domácnosť, bývanie. Ilustračné PHOTO: © European Union.

Domácnosti v EÚ dávali v roku 2020 na bývanie, jedlo a dopravu približne 61 % rozpočtu

Domácnosti v Európskej únii spotrebovali v roku 2020 60,6 % príjmov na bývanie, jedlo a dopravu. Vyplýva to z údajov, ktoré zverejnil štatistický úrad Európskej únie Eurostat. Ten uviedol, že na vodu, elektrinu, plyn a iné palivá putovalo v priemere 32,7 %, na potraviny a nealkoholické nápoje 17,1 % a na dopravu 10,8 % z rodinného rozpočtu.

Približne ďalšiu pätinu domácich rozpočtov v členských štátoch EÚ, čo bolo 20,4 %, vynaložili domácnosti v roku 2020 na rekreáciu a kultúru (6,7 %), zariadenie a vybavenie domácností (4,9 %), reštaurácie a hotely (4,8 %) a odevy a obuv (4 %).

Hlbšia analýza poukazuje na rozdiely medzi krajinami. Výdavky na bývanie, vodu, elektrinu, plyn a iné palivá predstavovali najvyšší podiel na rozpočtoch domácností v prevažnej väčšine krajín EÚ, a to od 8,4 % na Malte po 49,2 % v Maďarsku. Druhou najdôležitejšou položkou boli pre väčšinu členských štátov výdavky na potraviny a nealkoholické nápoje. V Dánsku, Nemecku, Luxembursku, Rakúsku a Slovinsku bola na druhej priečke doprava.

Viac..  E. Brogiová: Zákon o slobode médií je súčasťou úsilia EÚ o posilnenie demokracie

Estónsko a Malta mali rozdielne modely, keďže potraviny a nealkoholické nápoje tam predstavovali najdôležitejšiu položku výdavkov s 22,3 % a 19,8 % z rozpočtu domácností.

(SITA)

O mam

Odporúčame pozrieť

domace nasilie

Pre pandémiu stúpli výdavky domácností na bývanie a klesli na reštaurácie, hotely či dopravu

Náklady domácností v Európskej únii na bývanie vrátane dodávok vody, elektriny, plynu a ďalších palív …

Consent choices