benzin
Ilustračné PHOTO: © European Union-EP.

Analytik ČSOB Gábriš: Ceny palív: nafta klesla, benzín zdražel

Ceny pohonných hmôt sa v 15. kalendárnom týždni vyvíjali zmiešane. Nafta mierne poklesla a naopak benzín zdražel. Najpredávanejší 95-oktánový benzín je tak najdrahší od novembra minulého roka. Nafta má zase najnižšiu cenu od marca 2022.

Údaje zverejnené štatistikmi sú za predchádzajúci týždeň. V tomto a nasledujúcom týždni by však mohol byť priestor na obrat. Cena čierneho zlata na svetových trhoch totiž prudko klesla. Ľahká ropa WTI v priebehu posledných siedmych dní zlacnela asi o 7 percent a dostala sa na najnižšiu úroveň od konca predchádzajúceho mesiaca. Zhruba v rovnakom rozsahu poklesol aj severomorský Brent a jeho cena za jeden barel je taktiež zhruba na úrovni spred troch týždňov. Rovnakým smerom sa hýbe aj cena nafty na európskych komoditných trhoch, keď na konci týždňa registruje týždenný pokles o viac ako 6 percent.

Dôvodom prudkého poklesu cien ropy sú obavy zo slabnúceho globálneho dopytu, keď takzvaná Béžová kniha Fedu poukázala na obavy zo spomalenia ekonomického rastu najväčšej ekonomiky sveta. Okrem iného aj kvôli rastúcim úrokovým nákladom. Ceny ropy rástli v ostatných týždňoch kvôli rozhodnutiu kartelu OPEC+ znížiť ťažbu a zatiaľ sa relatívne sľubne vyvíjajúcej perspektíve oživenia čínskej ekonomiky „v postcovidovej“ ére.

Viac..  Panetta: V ECB panuje čoraz väčšia zhoda v otázke zníženia úrokov

Ak bude súčasný trend pokračovať, tak vyhliadky pre maloobchodné ceny v ďalších týždňoch nemusia byť zlé.

Cena ropy Brent prudko klesá (USD/barel):

Cena ropy

O mam

Odporúčame pozrieť

motorizmus, benzin

Analytik Gábriš z ČSOB: Pohonné hmoty sa vyvíjali zmiešane. Ropa prudko klesá

Ceny pohonných hmôt sa v 24. týždni vyvíjali zmiešane. Benzíny zlacneli, nafta zdražela. Cena za jeden liter …

Consent choices