pocitac
Ilustračné PHOTO: © European Union-EP.

Až 70 % dievčat v EÚ malo predvlani základné alebo vyššie digitálne zručnosti

V roku 2021 malo 54 % všetkých ľudí vo veku od 16 do 74 rokov a 52 % všetkých žien v Európskej únii (EÚ) základné alebo vyššie základné digitálne zručnosti. Toto percento bolo výrazne vyššie medzi dievčatami vo veku od 16 do 19 rokov, a to 70 %. Vo štvrtok o tom informoval štatistický úrad Európskej únie Eurostat.

Celkové digitálne zručnosti sa týkajú piatich oblastí – informačná a dátová gramotnosť, komunikačné a kooperačné zručnosti, zručnosti pri tvorbe digitálneho obsahu, bezpečnostné zručnosti a zručnosti pri riešení problémov.

V roku 2021 boli najvyššie podiely dievčat so základnými alebo vyššími celkovými digitálnymi zručnosťami spomedzi krajín EÚ na Malte (96 %), v Chorvátsku, Fínsku (zhodne po 93 %), Česku (89 %) a Rakúsku (87 %). Najnižšie podiely boli v Nemecku, Rumunsku (zhodne po 47 %), Bulharsku (51 %), Taliansku (59 %) a Luxembursku (60 %).

Viac..  Horizont Európa: 1,25 miliardy eur na podporu špičkového výskumu

Percento dievčat so základnými alebo vyššími základnými digitálnymi zručnosťami vyššie ako podiel všetkých jednotlivcov s rovnakou úrovňou zručností bolo v takmer všetkých členských štátoch EÚ. Jedinými výnimkami boli Luxembursko (64 % všetkých jednotlivcov oproti 60 % dievčat) a Nemecko (49 % oproti 47 %).

(SITA)

O mam

Odporúčame pozrieť

zena

Ženy musia mať plnú kontrolu nad svojimi sexuálnymi a reprodukčnými právami

Europoslanci naliehajú na Radu, aby do Charty základných práv EÚ pridala sexuálnu a reprodukčnú zdravotnú …

Consent choices