europa
Ilustračné PHOTO: © European Union- EP.

Deň Európy 2023: Oslavy narodenín Európskej únie v Košiciach a v Bratislave

Kancelária Európskeho parlamentu a Zastúpenie Európskej komisie na Slovensku si 5. mája v Košiciach a 9. mája v Bratislave sériou podujatí pripomenú Deň Európy a oslávia tak narodeniny EÚ.

Dňom Európy si pripomíname Schumanovu deklaráciu, ktorá odštartovala modernú európsku integráciu a viedla k vytvoreniu súčasnej Európskej únie ako unikátneho mierového a demokratického projektu.

„Spolupráca krajín založená na mieri, slobode a vzájomnom rešpekte nie je ani dnes samozrejmosťou. Vážme si preto, že Slovensko môže byť súčasťou Európskej únie, ktorá tieto hodnoty chráni. Keďže na budúci rok nás čakajú európske voľby, oslavy Dňa Európy budú aj hodnotením toho, čo nám európska demokracia v praxi za ostatné štyri roky priniesla. Podujatia sa zamerajú na konkrétne výsledky práce Európskeho parlamentu v oblastiach ako energetická nezávislosť EÚ, bezpečnosť na internete, obrana demokracie, podpora Ukrajiny a férová transformácia hospodárstva v rámci boja proti zmene klímy,“ uviedol vedúci Kancelárie EP na Slovensku Robert Sermek.

„Každoročne 9. mája oslavujeme úspechy a jednotu Európy. Podpísanie Schumanovej deklarácie v roku 1950 položilo základy spolupráce medzi európskymi krajinami a dnešnej Európskej únie. Slováci nechcú byť cudzincami v Európe, je to náš domov, a preto je aj Deň Európy skvelou príležitosťou pre oslavu našej spoločnej európskej identity naprieč všetkými členskými štátmi. Symbolika tohto dňa potvrdzuje jednotu Európanov a zároveň vyjadruje krásu množstva rozdielnych kultúr, jazykov a tradícií, ktoré sú prínosom pre celú Európsku úniu a všetkých Európanov,“ uviedol vedúci Zastúpenia Európskej komisie na Slovensku Vladimír Šucha.

Deň Európy v Košiciach: Európska dedinka, prednášky, diskusie a súťaže

Oslavy Dňa Európy v Košiciach organizuje Kancelária Európskeho parlamentu na Slovensku v spolupráci so Zastúpením Európskej komisie na Slovensku a Mestom Košice.

Kedy? Piatok 5. máj 2023 od 10.00 do 21.00 hod.

Kde? Kino Úsmev, Kasárenské námestie 1, Košice

Účastníci osláv sa môžu tešiť na rôznorodý program plný zaujímavých tém, ktorým ich bude sprevádzať známy moderátor Ján Gordulič. Hostia môžu počas celého dňa navštíviť Európsku dedinku pred Kinom Úsmev. Okrem informácií o činnosti Európskeho parlamentu, Európskej komisie a partnerských organizácií sa budú môcť zapojiť do rôznych súťaží a kvízov.

Pre študentov stredných škôl, poslucháčov univerzít tretieho veku a širokú verejnosť je pripravená prednáška a diskusia o overovaní faktov na sociálnych sieťach. Fact-checker AFP Robert Barca v nej vysvetlí, ako nepodliehať dezinformáciám, ako sa vyhnúť chybám pri zdieľaní online obsahu a ako vyvracať falošné správy.

Viac..  Komisia zavádza plány na získanie európskeho diplomu

Návštevníci si tiež budú môcť vypočuť diskusie o najnovších opatreniach EÚ v oblasti energetickej nezávislosti, ochrany životného prostredia, bezpečného internetu a obrany demokracie, na ktorých sa zúčastnia europoslanci Peter Pollák (EPP, SK) a Ivan Štefanec (EPP, SK), štátny tajomník Ministerstva zahraničných vecí a európskych záležitostí Andrej Stančík a Lucia Lieskovská z organizácie FAKESCAPE.

Piatok bude zároveň zavŕšením filmovej prehliadky Lux Film Days. Diváci si po prednáške šéfredaktora portálu kinema.sk Petra Konečného budú môcť pozrieť film Blízko, ktorý je jedným z piatich finalistov nominovaných na tohtoročnú Cenu publika LUX. Oslavy uzavrie večerná talkshow s Jánom Gorduličom v interiéri Kina Úsmev. Program Dňa Európy v Košiciach je k dispozícii tu.

Priestor pre médiá

Médiá si môžu natočiť interiérové ilustračné zábery (diskusia so študentmi moderovaná Jánom Gorduličom) v čase od 09.45 do 10.30 hod. a exteriérové ilustračné zábery od 10.15 do 10.45 hod. Priestor pre novinárov na rozhovory s europoslancami bude od 10.30 do 11.30 hod. Na otázky novinárov budú europoslanci odpovedať aj o 12.15 hod. na improvizovanom brífingu. V prípade záujmu o rozhovor nás, prosím, vopred kontaktujte prostredníctvom emailu na adresách jan.jakubov@europarl.europa.eu alebo ivana.janikova@europarl.europa.eu.

Deň Európy v Bratislave: Workshopy, súťaže a koncert Jany Kirschner

Zastúpenie Európskej komisie na Slovensku, Kancelária Európskeho parlamentu na Slovensku, Európsky orgán práce, Európska investičná banka, Európsky fond regionálneho rozvoja a Stará tržnica organizujú oslavy Dňa Európy aj v Bratislave.

Kedy? Utorok 9. máj 2023 od 09.00 do 22.00

Kde? Stará tržnica, Námestie SNP 25, Bratislava

Širokej verejnosti budú k dispozícii informačné stánky členských krajín EÚ, Európskeho parlamentu a Európskej komisie. Návštevníci sa môžu tešiť na workshopysúťaže, ale aj sprievodný program, ktorý bude moderovať Ján Gordulič. Oslavy vyvrcholia večerným koncertom Jany Kirschner.

O mam

Odporúčame pozrieť

Európsky deň jazykov 2023

V dňoch 26. a 27. septembra 2023 sa bude v Bratislave oslavovať Európsky deň jazykov podujatím EDJ …

Consent choices