skola
PHOTO: © European Union.

Ovocie, zelenina, mlieko do škôl: Europoslanci chcú viac peňazí a menej byrokracie

V uznesení prijatom v utorok poslanci žiadajú viac financií a zjednodušenie školského programu EÚ pre ovocie, zeleninu, mlieko a mliečne výrobky.

Po plenárnej rozprave v pondelok poslanci v utorok prijali uznesenie o vykonávaní školského programu pre ovocie, zeleninu, mlieko a mliečne výrobky 534 hlasmi za, 57 proti a 23 sa zdržalo hlasovania.

Vyšší a lepšie cielený rozpočet

Napriek vysokému dopytu škôl v niektorých členských štátoch o účasť na programe, obmedzený rozpočet bránil tomu, aby sa program dostal k mnohým študentom, varujú poslanci. Preto vyzývajú na zvýšenie rozpočtu programu, aby sa výrobky mohli distribuovať viacerým študentom častejšie a pravidelne.

Vzhľadom na to, že medzi členskými štátmi existujú veľké rozdiely pri vykonávaní programu, v prijatom uznesení sa navrhuje prerozdeliť sumy, ktoré členské štáty nevyužili iným členským krajinám. Aspoň 10 % finančných prostriedkov by malo byť vyčlenených na vzdelávacie opatrenia týkajúce sa zdravých stravovacích návykov, tvrdia poslanci.

Kvalitné produkty distribuované menej byrokraticky

Ovocie, zelenina a mliečne výrobky, ktoré sa majú distribuovať v školách EÚ, by mali byť nespracované bez pridaného cukru, tuku, soli alebo sladidiel, ekologické, vyrobené na miestnej úrovni a s indikáciou kvality. Účasť škôl na programe musí byť jednoduchšia na to, aby bola príťažlivá, pričom poslanci žiadajú menej byrokracie pre školy, ktoré tento program využívajú. Navrhujú tiež preskúmať možnosť rozšírenia programu pre kandidátske krajiny.

Vyhlásenie spravodajkyne

Spravodajkyňa Carmen Avram (S&D, RO) po hlasovaní uviedla: „Európska komisia musí zvýšiť rozpočet, členské štáty musia znížiť byrokraciu a spoločne musia pripraviť pôdu pre viac škôl a poľnohospodárov, aby sa zapojili do programu. Získavanie čerstvého ovocia, zeleniny, mlieka a mliečnych výrobkov z miestnych zdrojov by nemalo byť na úkor kvality. Nemôžeme utiahnuť opasok, pokiaľ ide o zdravé a udržateľné výrobky pre deti v školách a sprievodné vzdelávacie opatrenia.“

Viac..  Peter Pollák: V Španielsku som si prevzal prestížnu cenu, ktorú zatiaľ žiadny Slovák nedostal. Ďakujem

Súvislosti

Školský program EÚ funguje s rozpočtom 220 miliónov EUR na školský rok. V iniciatívnej správe Parlamentu sa skúma vykonávanie schémy od roku 2017 do roku 2022, počas ktorej všetky krajiny EÚ vykázali pokles účasti na systéme. Program sa dostal iba k 16 zo 76 miliónov študentov z EÚ.

Pri prijímaní tohto uznesenia Parlament reaguje na očakávania občanov týkajúce sa podpory zdravých potravín a zdravého životného štýlu a zaručenia bezpečnej, udržateľnej, spravodlivej, zodpovednej a cenovo dostupnej výroby potravín, ako sa uvádza v návrhoch 7 ods. 2, 7 ods. 4, 6 ods. 6 a 1 ods. 2 Správy o konečnom výsledku Konferencie o budúcnosti Európy.

O mam

Odporúčame pozrieť

Ivan Štefanec: Kyberšikana má byť trestným činom v celej Európskej únii

Európska ľudová strana chce presadiť, aby sa kyberšikanovanie stalo trestným činom vo všetkých členských štátoch …

Consent choices