Europoslanci Martin Hojsík a Michal Wiezik /PS, RE/. PHOTO:© European Union 2023 - Source : EP

Progresívni europoslanci Wiezik a Hojsík považujú hlasovanie NR SR za rozvrat základov ochrany životného prostredia a vylúčenie verejnosti z rozhodovania

Progresívne Slovensko vníma hlasovanie parlamentu za posledné dva dni ako rozvrat základov ochrany životného prostredia a vylúčenie verejnosti z rozhodovania. Vzniklo nové spojenectvo strán Sme Rodina, OĽANO, SMER, HLAS a fašistov, ktoré sa rozhodlo zlikvidovať životné prostredie na Slovensku, tvrdí hnutie.

PS nesúhlasí so schválenými návrhmi z dielne Sme rodina a OĽANO, ktoré prenášajú proces posudzovania dopadov výstavby na životné prostredie (EIA) pod nový úrad. Ten má kompetenčne spadať pod rezort nominanta Sme rodina a podpredsedu vlády Štefana Holého a vo veci má rozhodovať bez náležitej spätne väzby.  “Zmeny zásadne oslabujú rolu verejnosti v pripomienkovaní a idú v prospech novej výstavby. Životné prostredie sa pri nových projektoch dostane na druhú koľaj a prioritu budú mať najmä záujmy developerov, o dôležitých dopadoch výstavby na životné prostredie sa tak bude rozhodovať štýlom neslávne známeho paragrafu 363,” hovorí europoslanec Michal Wiezik.

Pripomína, že v minulosti práve občiansky aktivizmus a verejný tlak pomohol zastaviť škodlivé projekty. Ako príklad uvádza výstavbu malých vodných elektrární na Hrone či rozširovanie lyžiarskych stredísk v Národnom parku Nízke Tatry. Teraz však na pripomienky verejnosti nebude braný dostatočný zreteľ.  “Vieme o zámere masívnej výstavby v Demänovskej doline či na južnej strane Chopku. Schválenie týchto zákonov môže dať zelenú rýchlejšej a masívnejšej výstavbe na úkor národných parkov či priaznivého životného prostredia. Bez znalosti dopadov na životného prostredie nevieme garantovať zachovanie prírodného bohatstva Slovenska,” uviedol Wiezik.

Viac..  Podpredseda EP Hojsík: Reakcia na lživé obvinenia Fica

Podľa europoslanca a podpredsedu PS Martina Hojsíka ohrozujeme naše medzinárodné záväzky, ako aj právo ľudí spolurozhodovať o tom, v akom prostredí chcú žiť. “Zmeny sa prezentujú ako zjednodušenie či odstránenie komplikácií pri výstavbe. Je to pravda len vtedy, ak za komplikáciu považujeme ľudí, na ktorých má výstavba dopad. Navyše, pokiaľ bude sporná legislatíva napadnutá na súde pre porušenie medzinárodných a európskych záväzkov, Slovensku hrozia miliónové pokuty,”doplnil Hojsík.

Podľa Wiezika je proces EIA potrebné zjednodušiť, nie však na úkor hlasu verejnosti a odborníkov. “Iniciatívu v reforme procesu EIA by nemali prevziať nominanti Sme rodina, ktorého predseda má podnikateľské záujmy v lyžiarskych strediskách. Lídrom zmeny EIA musí byť ministerstvo životného prostredia a garantovať silný hlas verejnosti v procese,” uzavrel.

O mam

Odporúčame pozrieť

nasilie

Europarlament schválil historicky prvé pravidlá EÚ o boji proti násiliu na ženách

Cieľom nových pravidiel je predchádzať rodovo motivovanému násiliu a chrániť jeho obete, najmä ženy a …

Consent choices