Island, Reykjavik. PHOTO: PHOTO: European Communities 2009

V Reykjavíku sa začína prvý samit Rady Európy po dvoch desaťročiach, príde aj Zelenskyj

Približne 30 lídrov európskych krajín pricestovalo v utorok na Island na prvý samit Rady Európy po takmer 20 rokoch. TASR informuje na základe správy tlačovej agentúry DPA.

Okrem iných sa očakávala účasť nemeckého kancelára Olafa Scholza, francúzskeho prezidenta Emmanuela Macrona či talianskej premiérky Giorgie Meloniovej. Cieľom Rady Európy, ktorá vznikla po druhej svetovej vojne, je podporovať ľudské práva, demokraciu a právny štát. Medzi jej 46 členov patria aj krajiny ako Británia, Turecko a Ukrajina. Rusko bolo vylúčené po tom, ako minulý rok podniklo rozsiahlu inváziu na Ukrajinu.

Na samite sa zúčastnia aj predsedníčka Európskej komisie Ursula von der Leyenová, predseda Európskej rady Charles Michel a pozorovatelia z Organizácie Spojených národov (OSN) a Organizácie pre bezpečnosť a spoluprácu v Európe (OBSE).
Stretnutie v islandskom hlavnom meste Reykjavík bude prvým samitom Rady Európy od roku 2005 a len štvrtým stretnutím tohto druhu. Členovia Rady Európy majú podľa DPA diskutovať o tom, ako by sa Rusko mohlo zodpovedať za vojenskú agresiu voči susednej Ukrajine.

Na samit vycestovala aj slovenská prezidentka Zuzana Čaputová. S lídrami európskych krajín bude diskutovať o bilaterálnych vzťahoch aj o aktuálnom dianí. „Prezidentka sa svojím podpisom pripojí pod záverečnú deklaráciu, ktorej súčasťou je tiež posilnenie ochrany demokracie, ale aj výzva na ochranu ukrajinských detí zavlečených do Ruska a ich okamžitý návrat na Ukrajinu,“ povedal jej hovorca Martin Strižinec.

Viac..  Metsolová na poslednom zasadnutí europarlamentu vyzdvihla viacero úspechov

Ako Čaputová potvrdila, summitu sa zúčastní aj ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj. Mal by vystúpiť na summite najmä z dôvodu, že jednou z jeho tém je aj pomoc Ukrajine, povedala Čaputová, ktorá bude na podujatí reprezentovať Slovensko. „Je dobrým signálom, že 46 štátov Rady Európy má jasno v tom, kto je obeť a kto je agresor v rámci vojny na Ukrajine,“ dodala. „Jednou z foriem pomoci pre Ukrajinu, na ktorej sa chcú členovia RE na summite dohodnúť, je register škôd. To, čo sa na Ukrajine deje, má obrovské dopady na ekonomiku, hospodárstvo aj ekológiu krajiny,“ priblížila. Prezidentka pripomenula, že veľkou témou sú aj únosy ukrajinských detí do Ruska. Dodala, že dve z nich mala možnosť stretnúť, keď nedávno navštívila Kyjev.

(TASR)

O mam

Odporúčame pozrieť

Výbor Rady Európy podporil členstvo Kosova; Srbsko to odsúdilo

Výbor Parlamentného zhromaždenia Rady Európy (PZ RE) pre politické záležitosti a demokraciu vyjadril podporu prípadnému …

Consent choices