Centrum Košíc, dóm sv. Alžbety. PHOTO: TASR.

Konferencia na tému „Cesta k obnove“

Dňa 26.05.2023 sa v metropole východu bude konať konferencia Európskej ľudovej strany (EPP) v Európskom parlamente (EP) a Európskom výbore regiónov (CoR) na tému implementácie plánu obnovy a odolnosti s názvom ‚‚Cesta k obnove / Road to Recovery‘‘

Cieľom plánu obnovy je zmierniť hospodársky a sociálny vplyv pandémie koronavírusu na členské štáty. Na konferencii v Košiciach vystúpia bývalý premiér Slovenskej republiky Eduard Heger (Demokrati), štátny tajomník MF Ľuboš Jančík (Oľano), bývalý premiér Slovenskej republiky Mikuláš Dzurinda (Modrí),  europoslanec Ivan Štefanec (KDH), europoslanec Vladimír Bilčík (Demokrati), europoslanec Peter Pollák (Oľano), a daľší zastupitelia samospráv.

Plán obnovy a odolnosti (RRF) je hlavným nástrojom programu „NextGenerationEU pre znižovanie sociálneho a ekonomického  dopadu COVID-19 na členské štáty. Ďalšou prioritou v rámci plánu obnovy je príprava na výzvy a možnosti pri prechode na zelenú a digitálnu transformáciu. Momentálne národné plány obnovy a odolnosti sú schválené členskými štátmi, a využitie finančných prostriedkov je monitorované Európskym parlamentom. Najvyšší predstavitelia EP vytvorili pracovnú skupinu Európskeho parlamentu, ktorá pomáha monitorovať implementáciu RRF.

V rámci implementácie RRF v celej EÚ iniciovala skupina EPP v Európskom parlamente v spolupráci s Európskym výborom regiónov jedinečný projekt. Hlavným cieľom tohto projektu je poskytnúť podporu starostom, regionálnym a miestnym zástupcom EPP v členských štátoch. Stane sa tak vďaka sérií podujatí s názvom „Cesta k obnove“. Hlavnými témami konferencie budú zapojenie lokálnych samospráv pri implementácií plánu obnovy a konkurencieschopnosť pre posilnenie digitálnej a udržateľnej transformácie. Účastníci konferencie budú mať unikátu príležitosť zdôrazniť svoje vlastné priority a vymeniť si názory i so zahraničnými europoslancami ako napríklad Siegfriedom Muresanom (Podpredseda poslaneckého klubu EPP a spravodajca Európskeho parlamentu pre nástroj na obnovu a odolonosti). Europoslanec Sigfried Muresan o podujatí povedal: Fond obnovy a odolnosti je kľúčovým nástrojom EÚ na zotavenie sa z postpademickej krízy a modernizáciu našich hospodárstiev. Ďalej slúži ako pomoc ľudom Ukrajiny proti ruskému vplyvu. 64 percent prostriedkov slúži na prechod ku digitalizácií a udržateľnosti. Plán obnovy a udržateľnosti (RRF) pomáha Slovensku ekonomicky rásť a zároveň vytvára pracovné možnosti, ktoré zlepšujú hospodárku, sociálnu a inštitucionálnu odolnosť. Tešíme sa na udalosť „Cesta k obnove“ v Košiciach, ktorá združuje miestnych a regionálnych zástupcov, ktorí disponujú informáciami z prvej ruky ako plán obnovy a odolnosti pomáha slovenským občanom. Veríme, že úspech slovenského RRF bude príkladom na zvládanie kríz a zároveň prinesie pokrok.

Viac..  Poberatelia dôchodkov mimo EÚ musia do 15. apríla doručiť Potvrdenie o žití

Vedúci slovenskej národnej delegácie poslaneckého klubu EPP, europoslanec Ivan Štefanec sa ku konferencií vyjadril nasledovne: „ Obyvatelia EÚ budú prosperovať z verejných investičných projektov financovaných z plánu obnovy a odolnosti. Verejné financie najmä urýchlia ekologické a digitálne zmeny pre lepšiu budúcnosť budúcej generácie. Bezprecedentná ruská agresia proti Ukrajine nám ukázala, že musíme posilniť strategickú autonómiu EÚ znížením závislosti od ruských fosílnych palív a posunom k udržateľným cieľom do roku 2030. Podpora digitálnej agendy môže podporiť naše pracovné miesta a konkurencieschopnosť v oblasti inovácií na globálnej úrovni.“

Konferencia sa bude konať 26.05.2023 v Košiciach v Kasárne Kulturpark na Kukučínovej 2 od 08:30 do 13:30.

O red

Odporúčame pozrieť

Ivan Štefanec: Košický maratón mieru zabodoval aj na pôde Európskeho parlamentu

Slovensko a svet si túto jeseň pripomenú jubilejné 100. výročie Medzinárodného maratónu mieru (MMM) v …

Consent choices