Lucia Ďuriš Nicholsonová, europoslankyňa /Jablko, RE/. PHOTO: European Union 2023.

Lucia Ďuriš Nicholsonová: O odvahe veľkých lídrov malých strán

Najskôr 5 vecí, ktoré mi vychádzajú z tragikomédie o spájaní politických strán.

1) Je veľmi smiešne hrať sa na veľkého medzi malými. Aj najväčší medzi krpatými je z pohľadu veľkých stále len krpatý.

2) Čím je malý menší, tým smiešnejšie na ňom vyzerá veľké ego.

3) Najhorším začiatkom dohody medzi malými je začať sa deliť – napríklad na malých malých, menších a najmenších.

4) Najlepší začiatok je uvedomiť si veľkosť nepriateľa, proti ktorému sa malí môžu spojiť do niečoho väčšieho.

5) Kompromis je vtedy naozaj dobrým kompromisom, ak každý zo zúčastnených odchádza z rokovaní o kompromise trochu nespokojný.

Jablko je otvorené spájaniu.

Aktuálne sme v rokovaniach a kým nie je dohodnuté všetko, nie je dohodnuté nič. Sme si vedomí toho, že spájaním stratíme Jablko – názov, z ktorého sa niektorí smiali, iní plakali a mnohým sa veľmi páčil. Tak chutí kompromis – ako straty a nálezy.
Sme si vedomí aj toho, že krajina sa v septembrových voľbách rúti do obrovského rizika návratu mafie, zlodejov, spiatočníkov a garantov nešťastného konca Slovenska, ktoré potrebuje vizionárov a reformátorov, nie populistov.

Preto urobíme všetko pre vznik slušnej spojenej alternatívy. Zároveň veľmi jasne hovoríme, že kvôli Jablku neprepadne ani jeden jediný hlas demokratického voliča. Ak napriek nášmu úsiliu nedôjde k spájaniu menších strán alebo ak nebudeme v letných priekumoch atakovať hranicu zvoliteľnosti, jednoducho so vztýčenou hlavou odporučíme naším voličom voliť inú stranu demokratického spektra.

Viac..  Vladimír Bilčík: My dnes nastavujeme pravidlá dekarbonizácie, ktoré budú platiť o 10-15 rokov

Takéto jednoznačné vyhlásenia by teraz mali novinári aj voliči žiadať od lídrov strán, ktoré podľa preferencií nemajú istý vstup do parlamentu. Ktorý z tých veľkých lídrov malých strán dokáže takto jednoznačne komunikovať? Ani jeden. Samé blá-blá-blá. Možno majú veľké egá, ale veľmi malú odvahu. Som rada, že nám v Jablku odvaha nechýba.

Lucia Ďuriš Nicholsonová, europoslankyňa /Jablko, RE/.

O red

Odporúčame pozrieť

Europarlament prijal smernicu o práci pre digitálne platformy

Európski poslanci v stredu schválili nové pravidlá, ktorých cieľom je zlepšiť pracovné podmienky pracovníkov platforiem. …

Consent choices