orban
Maďarský premiér Viktor Orbán. PHOTO: © European Union.

Maďarské predsedníctvo v EÚ je unikát; po 12 rokoch bude predsedať tá istá vláda

Maďarsko bude predsedať Rade Európskej únie v druhej polovici roku 2024. Rada o tom rozhodla už pred rokmi a doposiaľ nevyslala žiadny signál naznačujúci opak, uviedol vo štvrtok pre komerčnú televíziu ATV maďarský rezort justície. Informuje o tom spravodajca TASR v Budapešti.

„V histórii EÚ je bezprecedentné, že v rokoch 2011 a 2024, teda aj po viac ako 12 rokoch, za sebou predsedá tá istá vládna moc. Táto situácia v Maďarsku je obzvlášť priaznivá z hľadiska vládnej a politickej stability i kontinuity,“ píše sa vo vyhlásení ministerstva. Rezort spravodlivosti dodal, že na rotujúce predsedníctvo v Rade EÚ v druhej polovici roku 2024 sa Maďarsko už rok aktívne a intenzívne pripravuje.

Premiér Viktor Orbán a členovia jeho vlády sa v stredu v budínskom sídle úradu vlády zúčastnili na prípravnom fóre o nadchádzajúcom predsedníctve Maďarska v Rade EÚ. „Maďarsko začalo prípravy na predsedníctvo v EÚ,“ vyhlásil Orbán a zdôraznil, že jeho vláda je skúsená a pripravená, pôjde totiž o druhé maďarské predsedníctvo v Rade EÚ. „Sme pripravení efektívne riešiť výzvy, ktorým Európa čelí,“ podčiarkol premiér.

Viac..  Kandidátku HLASu povedú do eurovolieb Becík, Ondruš a Ferenčák

Európsky parlament (EP) 1. júna uznesením vyjadril vážne obavy v súvislosti s vývojom v Maďarsku vzhľadom na nadchádzajúce maďarské predsedníctvo v Rade EÚ v druhom polroku 2024. Maďarská ministerka spravodlivosti Judit Vargová v tejto súvislosti vyhlásila, že išlo o úplne zbytočné uznesenie. „Pre ľavicovú väčšinu v EP, ktorá podporuje vojnu na Ukrajine, je zlou správou, že dnes úplne zbytočne hlasovala o uznesení odsudzujúcom našu krajinu, pretože prípravné práce sú už v plnom prúde,“ napísala Vargová na Facebooku. Europoslancov znepokojuje stav hodnôt EÚ v Maďarsku, ktorý sa zhoršuje v dôsledku „úmyselného a systematického úsilia vlády“ aj napriek tomu, že EP aktivoval mechanizmus podľa článku 7 Lisabonskej zmluvy.

(TASR)

O mam

Odporúčame pozrieť

M. Wiezik: Zmrazené fondy pre Maďarsko môžu byť uvoľnené len ak dôjde k náprave

V súvislosti s dnešným rozhodnutím Európskeho parlamentu (EP) žalovať Európsku komisiu za uvoľnenie eurofondov Maďarsku …

Consent choices