Európsky parlament, Brusel. PHOTO: red.

Týždeň v EP: Trh s elektrinou, kybernetická odolnosť, škodlivosť pesticídov či spolupráca s Tureckom

Výbory Európskeho parlamentu sa budú tento týždeň zaoberať stabilizáciou trhu s elektrinou, posilnením kybernetickej bezpečnosti a medicínskym využívaním látok ľudského pôvodu.

Europoslanci sa budú venovať aj spolupráci s Tureckom a odhaleniam o zamlčiavaní negatívnych účinkov niektorých pesticídov na ľudské zdravie zo strany ich výrobcov. Na programe bude tiež diskusia o stave ľudských práv vo svete a samit lídrov EÚ a štátov Latinskej Ameriky a Karibiku.

Reforma trhu s elektrinou

Návrh reformy, ktorá by mala zvýšiť flexibilitu trhu s elektrinou, priniesť väčší dôraz na obnoviteľné zdroje energie, zaistiť väčšiu spoľahlivosť dodávok a posilniť ochranu spotrebiteľov pred kolísaním cien, bude v stredu predmetom hlasovania poslancov vo Výbore EP pre priemysel, výskum a energetiku (ITRE).

Európska zdravotná únia: využívanie látok ľudského pôvodu

Výbor EP pre životné prostredie, verejné zdravie a bezpečnosť potravín (ENVI) bude v utorok hlasovať o legislatívnom návrhu, ktorý by mal zaistiť vysokú úroveň bezpečnosti a ochrany ľudského zdravia pri medicínskom využívaní látok ľudského pôvodu – napríklad krvi, tkanív, buniek či plazmy. Látky ľudského pôvodu sa využívajú napríklad pri krvnej transfúzii, pri asistovanej reprodukcii alebo pri transplantáciách kmeňových buniek či náhradných tkanív. Navrhované nariadenie sa zameriava najmä na ochranu darcov a príjemcov.

Zvýšenie kybernetickej bezpečnosti

Výbor EP pre priemysel, výskum a energetiku (ITRE) bude v stredu hlasovať o prvých pozmeňujúcich návrhoch k zneniu Aktu EÚ o kybernetickej odolnosti z dielne Európskej komisie. Nariadenie by malo zvýšiť kybernetickú bezpečnosť produktov s digitálnymi prvkami ako telefóny, domáce spotrebiče, automobily či hračky. Cieľom novej legislatívy je minimalizovať bezpečnostné nedostatky týchto produktov, a teda ich kybernetickú zraniteľnosť, a zvýšiť tlak na výrobcov, aby prinášali riešenia na zaistenie bezpečnosti svojich produktov počas celého ich životného cyklu. V roku 2021 dosiahli celosvetové náklady spojené s kybernetickou kriminalitou 5,5 bilióna eur.

Budúcnosť vzťahov EÚ – Turecko

Najnovší vývoj v Turecku a možnosti budúcej spolupráce Bruselu a Ankary zhodnotí návrh uznesenia, o znení ktorého budú poslanci z Výboru EP pre zahraničné veci (AFET) hlasovať v utorok. Predložený text zdôrazňuje, že EÚ má s Tureckom veľmi úzke vzťahy najmä v oblastiach bezpečnosti, obchodu, ekonomiky a migrácie. Zároveň pripomína, že členstvo Turecka v NATO a v EÚ sú dve odlišné veci.

Viac..  Europarlament schválil nový pakt EÚ o migrácii a azyle

Globálne výzvy v oblasti ľudských práv: rozprava s vysokým komisárom OSN

Poslanci Podvýboru EP pre ľudské práva (DROI) a Výboru EP pre občianske slobody, spravodlivosť a vnútorné veci (LIBE) privítajú na svojom spoločnom zasadnutí vysokého komisára OSN pre ľudské práva Volkera Türka, aby spolu prediskutovali stav ľudských práv vo svete a výzvy spojené s ich ochranou.

Zamlčiavanie negatívnych účinkov pesticídov ich výrobcami: verejné vypočutie

Výbor EP pre životné prostredie, verejné zdravie a bezpečnosť potravín (ENVI) organizuje v utorok verejné vypočutie, ktoré sa zameria na nesprístupnenie informácií o negatívnych účinkov niektorých látok v pesticídoch na ľudský organizmus zo strany výrobcov prípravkov na ochranu rastlín. Verejné vypočutie je reakciu na nedávne odhalenia, podľa ktorých európski producenti pesticídov v procese podávania žiadostí o schválenie alebo obnovu autorizácie na využitie niektorých účinných látok v ich prípravkoch na ochranu rastlín zatajili pred regulačnými orgánmi EÚ viacero toxikologických štúdií.

Samit EÚ – Latinská Amerika

Predsedníčka Európskeho parlamentu Roberta Metsola a predsedovia Euro-latinskoamerického parlamentného zhromaždenia (EUROLAT) sa v pondelok prihovoria účastníkom tretieho samitu lídrov Európskej únie a Spoločenstva štátov Latinskej Ameriky a Karibiku, ktorý sa tento týždeň koná v Bruseli. Predsedníčka EP tiež v pondelok absolvuje sériu bilaterálnych stretnutí, na ktorých sa zúčastní brazílsky prezident Luiz Inácio Lula da Silva, ekvádorský prezident Guillermo Lasso a uruguajský prezident Luis Lacalle Pou.

O mam

Odporúčame pozrieť

europsky parlament

Týždeň v EP: Sloboda médií, umelá inteligencia, Euro 7 či bezpečnosť hračiek a sankcie

Umelá inteligencia: Parlament prijme prelomový zákon Poslanci budú hlasovať o nových pravidlách, ktoré zabezpečia, aby …

Consent choices