EU vlajky
Ilustračné PHOTO: © European Union-EP.

Ekonomika eurozóny vzrástla v 2. štvrťroku viac, než sa čakalo

Ekonomika eurozóny vzrástla v 2. štvrťroku medzikvartálne o 0,3 % a prekonala tak očakávania ekonómov. Uviedol to v pondelok štatistický úrad Európskej únie Eurostat, ktorý zverejnil rýchly odhad. Navyše úrad revidoval údaje za predchádzajúci kvartál, výsledkom čoho bolo, že hospodárstvo menového bloku sa na prelome rokov iba tesne vyhlo recesii. TASR o tom informuje na základe údajov Eurostatu a agentúry Reuters.

Eurostat uviedol, že hrubý domáci produkt (HDP) eurozóny vzrástol v 2. štvrťroku oproti predchádzajúcemu kvartálu o 0,3 %, zatiaľ čo v 1. štvrťroku po revízii smerom nadol ekonomika vykázala nulový rast. V rýchlom odhade Eurostat uvádzal rast ekonomiky eurozóny o 0,1 %. Keďže vo 4. kvartáli klesla o 0,1 %, revízia za 1. štvrťrok znamená, že sa iba tesne vyhla technickej recesii, ktorá je definovaná ako pokles dva štvrťroky po sebe. Oznámený rast za 2. štvrťrok je zároveň o niečo výraznejší, než sa očakávalo. Ekonómovia oslovení agentúrou Reuters počítali s rastom o 0,2 %.

V medziročnom porovnaní vzrástol HDP eurozóny v 2. kvartáli o 0,6 % a opäť mierne prekonal očakávania. Ekonómovia počítali s rastom o 0,5 %. V porovnaní s vývojom v 1. štvrťroku sa však tempo rastu prudko spomalilo, keď v 1. kvartáli dosiahol medziročný rast 1,1 %. V širšej Európskej únii ekonomika v 2. kvartáli v porovnaní s predchádzajúcim štvrťrokom stagnovala, zatiaľ čo v prvých troch mesiacoch roka zaznamenala rast o 0,2 %. V medziročnom porovnaní vzrástla o 0,5 %, v 1. kvartáli však rástla rovnako ako v prípade eurozóny o 1,1 %.

Viac..  M. Kazaks: Je príliš skoro vyhlásiť víťazstvo nad infláciou v eurozóne

Z členských štátov Európskej únie, ktorých údaje sú k dispozícii, najvýraznejší medzikvartálny rast ekonomiky zaznamenalo Írsko, a to o 3,3 %. Výrazný rast dosiahla aj Litva, konkrétne o 2,8 %. Pokles evidovali Švédsko (-1,5 %), Lotyšsko (-0,6 %), Rakúsko (-0,4 %) a Taliansko, ktorého ekonomika klesla o 0,3 %. Najväčšia ekonomika EÚ, Nemecko, vykázala nulový rast. V medziročnom porovnaní vzrástla ekonomika v prípade siedmich štátov, pričom najväčšou mierou opäť írska ekonomika, a to o 2,8 %. Ekonomika Portugalska vzrástla o 2,3 % a Španielska o 1,8 %. Najvýraznejší pokles zaznamenala ekonomika Švédska, konkrétne o -2,4 %. Nasledovali Česko (-0,6 %) a Lotyšsko, kde ekonomika klesla o 0,5 %.

(TASR)

O mam

Odporúčame pozrieť

Dôvera v ekonomiku eurozóny aj celej EÚ v apríli mierne klesla

Dôvera v ekonomiku eurozóny aj celej Európskej únie (EÚ) sa v apríli 2024 mierne zhoršila. …

Consent choices