Komisia
Ilustračné PHOTO: © European Union.

Eurokomisia funguje v letnom režime, ale je pripravená riešiť krízy

Európska komisia (EK) tak ako každé leto funguje v obmedzenom režime, je však pripravená konať v prípade nečakaných kríz a udalostí. Informoval o tom v utorok týždenník Politico.

Každý rok je počas letných prázdnin poverených službou niekoľko eurokomisárov, ktorí sa postupne striedajú pri zaisťovaní činností Komisie. V oficiálnom popise práce komisárov je zabezpečenie bežného chodu úradu, udržiavanie kontinuity plnenia kľúčových úloh EK a v prípade nečakanej krízy aj zaistenie potrebného rozhodovacieho procesu, koordinácie a komunikácie s ostatnými členmi EK a inštitúciami EÚ. V auguste sa v Bruseli bežne o veľa veciach nerozhoduje. Nezasadá ani Európsky parlament a nestretávajú sa ani ministri členských krajín.

S nečakanou krízovou situáciou sa musela eurokomisia napríklad predvlani v auguste, keď nastala migračná kríza na hraniciach EÚ a Bieloruska a v Afganistane sa dostalo k moci hnutie Taliban, čo si vyžadovalo organizovanie evakuácií európskych občanov a Afgancov spolupracujúcich so západnými krajinami.

Momentálne zaisťuje základné fungovanie Komisie najmladší eurokomisár Virginijus Sinkevičius (32), ktorý je zodpovedný za životné prostredie. Koncom júla bol „strážcom Berlaymontu“, sídla eurokomisie, komisár pre poľnohospodárstvo Janusz Wojciechowski. Na budúci týždeň štafetu prevezme eurokomisárka pre zdravie Stella Kyriakidisová, ktorú v službe postupne vystriedajú komisárka pre vnútorné záležitosti Ylva Johanssonová a eurokomisárka pre rovnosť Helena Dalliová. Najbližšie pracovné zasadnutie 27-členného kolégia komisárov, už v bežnom pracovnom režime, je naplánované na 6. septembra.

Viac..  Európsky parlament prijíma preukaz pre osoby so zdravotným postihnutím pre celú EÚ

(TASR)

O mam

Odporúčame pozrieť

Európska komisia hodnotila aj Slovensko. Je to pomerne smutné čítanie, reaguje Jozef Mihál. VIDEO

Na bezplatný odber spravodajstva z EÚ do vášho emailu sa môžete prihlásiť tu: PRIHLÁSENIE. Zdieľaj …

Consent choices