horucavy
Ilustračné PHOTO: © European Union.

Copernicus EÚ: Júl bol najteplejším mesiacom v histórii meraní

Tohtoročný júl bol najteplejším mesiacom v dejinách meraní na Zemi, potvrdila v utorok Služba monitorovania zmeny klímy programu Copernicus (C3S) Európskej únie. Priemerná teplota vzduchu dosiahla 16,95 stupňa Celzia, informuje TASR podľa správy agentúry AFP.

Tohtoročný júl bol o 0,33 stupňa Celzia teplejší než júl v roku 2019, keď priemerná teplota dosahovala 16,63 stupňa Celzia. To bolo dovtedajšie maximum. „Tento mesiac bol o 0,72 stupňa Celzia teplejší než priemer pre júl v rokoch 1991 – 2020,“ uvádza Copernicus. Teplota v júli 2023 bola tiež v priemere o 1,5 stupňa vyššia v porovnaní s predindustriálnym obdobím. Copernicus dodáva, že celosvetový priemer pre rok 2023 je tretí najvyšší v histórii meraní. Priemerná teplota je tento rok zatiaľ o 0,43 stupňa Celzia vyššia než bol priemer medzi rokmi 1991 – 2020.

Tento rok počas júla na celom svete zaznamenali vlny horúčav a požiare. „Vlny horúčav zaznamenali vo viacerých regiónoch na Severnej pologuli vrátane južnej Európy. Vyššie ako priemerné teploty sa vyskytli aj v niekoľkých juhoamerických krajinách a v okolí Antarktídy,“ uvádza Copernicus. Z dôvodu globálneho otepľovania, ktoré od konca 19. storočia dosiahlo 1,2 stupňa Celzia, budú vlny horúčav ešte intenzívnejšie a dlhšie a budú sa vyskytovať častejšie. Rovnako silnejšie budú aj iné extrémne prejavy počasia ako sú búrky a povodne.

Viac..  Benefitom členstva v EÚ sú podľa analytikov najmä jednotný trh a eurofondy

Monitorovacia služba EÚ okrem toho poukazuje na to, že teplota hladiny oceánov dosiahla 30. júla 20,96 stupňa Celzia, čo je tiež zatiaľ najviac. Predchádzajúci rekord bol zaznamenaný v marci 2016, keď teplota hladiny oceánov dosiahla 20,95 stupňa Celzia. „Boli sme svedkami toho, ako celosvetová teplota vzduchu a hladiny oceánov dosiahla v júli nové rekordy. Tieto rekordy majú strašné následky pre ľudí i planétu,“ uviedla námestníčka riaditeľa služby Copernicus Samantha Burgessová. „Aj keď to je len dočasné, stále to potvrdzuje naliehavosť vyvíjať ambiciózne úsilie s cieľom znižovať celosvetovo emisie skleníkových plynov, ktoré sú hnacou silou týchto rekordov,“ dodáva Burgessová.

(TASR)

O mam

Odporúčame pozrieť

Komisia

Komisia investuje vyše 233 miliónov eur do strategických projektov v oblasti životného prostredia a klímy

Komisia investuje viac ako 233 miliónov EUR do dvanástich nových strategických projektov v celej Európe v …

Consent choices