Chov zvierat na kožušiny. PHOTO: Humánny pokrok/ECI

Verejné vypočutie v Európskom parlamente: o krok bližšie k Európe bez kožušín

Organizácie na ochranu zvierat, odborníci a odborníčky aj bývalí zástupcovia kožušinového priemyslu opätovne pripomenuli kritickú potrebu zakázať krutý kožušinový priemysel v EÚ a zdôraznili nutnosť predstaviť návrhy legislatívy o dobrých životných podmienkach zvierat zo strany Európskej komisie.

Za Európu bez kožušín sa postavilo viac ako 1,5 milióna občanov a občianok Európskej únie, z toho 40-tisíc zo Slovenska. Priemyselný chov zvierat na kožušiny na tzv. kožušinových farmách už úplne alebo čiastočne zakázalo 20 členských štátov, vrátane Slovenska, pričom dôvodmi sú obavy o životné podmienky zvierat a verejné zdravie. Vedecké dôkazy hovoria jasne: kožušinové farmy nedokážu zabezpečiť dobré životné podmienky voľne žijúcich zvierat a chrániť ich zdravie a pohodu. Výzvu definitívne zakázať kožušinové farmy podporilo aj množstvo poslancov a poslankýň EP, ako aj viaceré členské štáty na úrovni Rady ministrov EÚ, vrátane Slovenska.

Na kožušinových farmách sú divo žijúce zvieratá (líšky, norky, medvedíky čistotné, činčily, králiky) držané v tesných klietkach, ktoré znemožňujú akékoľvek prirodzené správanie zvierat či napĺňanie druhovo špecifických potrieb, pričom tieto zvieratá zabíjajú výlučne pre kožušinu. Okrem toho farmy predstavujú veľké riziko pre zdravie zvierat a verejnosti (v čase pandémie sa farmy ukázali ako významné ohniská nových nebezpečných mutácií ochorenia covid-19) a ohrozujú tiež biodiverzitu európskej divočiny (najmä pre časté úniky nepôvodných druhov do voľnej prírody).

Mike Moser, bývalý generálny riaditeľ v kožušinovom priemysle, ktorý dnes obhajuje zákaz kožušinových fariem: „Napriek tvrdeniam kožušinového priemyslu nemôžu žiadne predpisy o dobrých životných podmienkach zvierat ani žiadna priemyselná certifikačná schéma nikdy zmeniť realitu vnímajúcich zvierat odsúdených na to, aby žili celý svoj mizerný život v malých drôtených klietkach. Tieto voľne žijúce zvieratá sú zbavené svojich základných slobôd pre produkt, ktorý nemá žiadnu nevyhnutnú hodnotu. Kožušina sa vyrába len na uspokojenie ješitnosti veľmi malého a rýchlo sa zmenšujúceho počtu ľudí. To je neprijateľné a musíme to zastaviť.“ 

ECI splnila všetky zákonné podmienky – získala v rozmedzí jedného roka viac ako milión platných podpisov občanov reprezentatívneho počtu členských štátov Únie – a v júli tohto roku ju organizátori oficiálne odovzdali a predstavili Európskej komisii (EK). Dnešné parlamentné vypočutie je ďalším krokom formálneho procesu ECI a Európska komisia by mala poskytnúť oficiálnu odpoveď do polovice decembra.

Medzitým sa organizácie na ochranu zvierat, poslanci EP a ďalší podporovatelia včera stretli pred budovou EK Berlaymont v Bruseli, aby verejne vyzvali predsedníčku EK Ursulu von der Leyen na urýchlené zverejnenie návrhov legislatívy o dobrých životných podmienkach zvierat, ktoré prisľúbila predstaviť v rámci súčasného funkčného obdobia Komisie (2019 – 2024). Zákaz kožušinového chovu by mal byť súčasťou návrhov právnych predpisov.

Viac..  Ivan Štefanec: Tony potravín a textílií končia ako odpad zbytočne

Silvia Čaňová, Sloboda zvierat: „Masívna podpora iniciatívy Európa bez kožušín ukázala, že kožušinový priemysel je proti srsti nielen zvieratám na európskych kožušinových farmách, ale aj obrovskej časti európskej verejnosti, ktorá odmieta obhajovať nesmierne utrpenie a zbytočnú smrť 30 miliónov zvierat ročne. Európania a Európanky sa vyjadrili jasne: krutý kožušinový priemysel treba poslať do minulosti, a to čím skôr! Komisia by mala splniť svoje sľuby a predstaviť návrhy legislatívy pre zvieratá ešte tento rok! Krutosť sa jednoducho už nenosí.“

Martin Smrek, Humánny pokrok: „Tak ako na Slovensku desaťtisíce Slovákov a Sloveniek volali po zákaze barbarského kožušinového priemyslu na Slovensku, tak dnes volá 1 a pol milióna Európanov a Európaniek po jeho definitívnom konci v Európe. Teraz je čas, aby Európska komisia rešpektovala nástroje priamej demokracie v EÚ, vypočula volanie ľudí a poslala kožušinový priemysel raz a navždy na smetisko dejín.“

„Norky sú aktívni predátori, ktorých prirodzené správanie zahŕňa túlanie sa po veľkých plochách, lov, lezenie a plávanie. Sú vysoko motivovaní hľadať si potravu v potokoch a na brehoch jazier, a podstatná časť ich lovu sa odohráva vo vode. Na rozdiel od mnohých iných zvierat v zajatí nie sú norky vhodné na život v skupinách, pretože sú teritoriálne a vo voľnej prírode zvyčajne samotárske. Na norkových farmách sú držané v malých klietkach a tieto podmienky nie sú vhodné pre život, na aký sú prispôsobené“, dodáva Bo Algers, emeritný profesor veterinárnej medicíny zo Švédskej univerzity poľnohospodárskych vied.

O mam

Odporúčame pozrieť

Členské štáty schválili stiahnutie udiarenských dochucovadiel z trhu EÚ

Členské štáty Európskej únie schválili návrh Európskej komisie neobnoviť povolenie 8 udiarenských dochucovadiel potravín, o ktoré …

Consent choices