Martin Hojsík, nový podpredseda Európskeho parlamentu /PS, RE/. PHOTO: European Union 2023.

Martin Hojsík je novým podpredsedom Európskeho Parlamentu

Europoslanec a podpredseda Progresívneho Slovenska Martin Hojsík získal podporu naprieč politickým spektrom, vďaka čomu sa stal len druhým Slovákom, ktorý bude spoluviesť 705-členný Európsky parlament počas takmer 20-ročného členstva Slovenska v Európskej únii.

ŠTRASBURG/BRUSEL. Politická frakcia Obnovme Európu nominovala europoslanca Martina Hojsíka za podpredsedu Európskeho parlamentu potom, čo z pozície odstúpil Michal Šimečka. Počas stredajšej obedňajšej voľby v pléne Európskeho parlamentu získal Hojsík masívnu podporu, mandát podpredsedu Európskeho parlamentu bude vykonávať do eurovolieb v júni 2024.

Do voľby navrhnutý ako jediný kandidát

Do dnešnej voľby mohla politická skupina Obnovme Európu navrhnúť ktoréhokoľvek kolegu alebo kolegyňu z vyše 100-člennej liberálnej frakcie, rovnako mohli kandidátov nominovať aj ďalšie frakcie Európskeho parlamentu. “To, že sa našla veľká politická zhoda naprieč politickým spektrom aj medzi liberálnymi kolegami na mojom mene, vnímam ako ocenenie mojej doterajšej práce ako europoslanca,” hovorí Martin Hojsík.

Europoslanec pracuje od začiatku mandátu na silnejšej ochrane životného prostredia, zdravia ľudí a zvierat. ”Som obzvlášť hrdý na niekoľko úspechov, ktoré sa mi s mojím tímom za posledné štyri roky v Európskom parlamente podarili. Medzi ne patrí pomoc farmárom pri náhrade škodlivých pesticídov, ochrana včiel, ochrana zdravia pred toxickými chemikáliami vo výrobkoch, boj s klimatickou krízou či ochrana pôdy,” vysvetľuje Hojsík.

Jednohlasná podpora naprieč politickým spektrom

Martin Hojsík sa dnešnou aklamačnou voľbou stal jedným zo štrnástich podpredsedov a podpredsedníčok europarlamentu. V aklamačnej voľbe ho podporilo celé plénum, nikto jeho zvolenie nenamietal. Tento postup Európsky parlament volí v prípadoch, keď sa plénum zhodne na jedinej nominácii pre volený post.

Po voľbe sa Martin Hojsík poďakoval všetkým kolegom a kolegyniam, ktorí za neho hlasovali, ako aj doterajšiemu podpredsedovi EP Michalovi Šimečkovi. Ten v Európskom parlamente ako prvý otvoril Slovákom a Slovenkám možnosť uchádzať sa o najvyššie funkcie v tejto jedinej priamo volenej inštitúcii EÚ.

“Som vďačný za dôveru, ktorú som dostal od kolegýň a kolegov v Európskom parlamente. Chcem sa tiež poďakovať všetkým voličkám a voličom, ktorí mi pred štyrmi rokmi dali dôveru v európskych voľbách. A rovnako ďakujem aj Michalovi Šimečkovi za skvelú spoluprácu v Európskom parlamente počas uplynulých rokov. Nový záväzok prijímam s pokorou a odhodlaním do ďalšej práce. Dôležitou pre mňa bude kontinuita na poste podpredsedu Európskeho parlamentu. Budem naďalej posilňovať spoluprácu s európskymi partnermi a presadzovať silné ukotvenie Slovenska v Európskej únii,” povedal Hojsík.

Poslanci Európskeho parlamentu za Progresívne Slovensko sú v tomto volebnom období opakovane oceňovaní za aktívnu a odbornú prácu nielen v externých hodnoteniach najaktívnejších členov europarlamentu, ale aj priamo v pléne kolegami a kolegyňami.

Viac..  Europoslanci schválili reformy pre udržateľnejší a odolnejší trh EÚ s plynom

Slovensko musí zostať ukotvené v EÚ

“V tomto kontexte vnímam aj pretrvávajúcu silnú podporu, ktorú Progresívne Slovensko získalo pre silné ukotvenie našej krajiny v EÚ v uplynulých parlamentných voľbách. Je to dôkaz, že veľká časť Slovákov a Sloveniek chce ostať ukotvená na západe. Pre nás v Progresívnom Slovensku je to základná hodnota a záväzok, s ktorým pôjdeme ako hnutie do ďalších, európskych volieb v júni 2024,” dodal Hojsík.

Medzi prvými politikmi a političkami, ktorí Martinovi Hojsíkovi k zvoleniu za podpredsedu EP pogratulovali, bol predseda Progresívneho Slovenska Michal Šimečka. “Som nesmierne rád, že pri odchode z Európskeho parlamentu do slovenskej politiky môžem odovzdať podpredsednícku agendu práve Martinovi Hojsíkovi. To, že sa mojím nástupcom stane práve on, nebolo vôbec také jasné a jednoznačné,” hovorí Šimečka. V Európskom parlamente je množstvo europoslancov z väčších, silnejších politických skupín a národných delegácií.

“Z vlastnej skusenosti viem, aké je náročné najskôr uspieť a získať dôveru vo vlastnej politickej rodine a následne v pléne europarlamentu. Martinovi preto k dnešnému zvoleniu úprimne gratulujem a som rád, že slovenčina zostane aj naďalej jedným z rokovacích jazykov plenárnych zasadnutí Európskeho parlamentu,” dodal Šimečka.

O red

Odporúčame pozrieť

nasilie

Europarlament schválil historicky prvé pravidlá EÚ o boji proti násiliu na ženách

Cieľom nových pravidiel je predchádzať rodovo motivovanému násiliu a chrániť jeho obete, najmä ženy a …

Consent choices