Peter Schmidt, predseda sekcie NAT EHSV. PHOTO: red

P. Schmidt: Dajme ambíciám krídla, pripravme cestu – Vízia EHSV na konferenciu COP 28

Keďže naša planéta zápasí s čoraz naliehavejšou hrozbou zmeny klímy, význam konferencie OSN o zmene klímy (COP) je o to väčší. Na konferencii COP 28 (30. novembra až 12. decembra 2023 v Dubaji) sa Európsky hospodársky a sociálny výbor (EHSV) bude podobne ako v predchádzajúcich rokoch aktívne zúčastňovať na každoročných rokovaniach.

V roku 2023, ktorý má byť podľa vedcov najteplejším rokom v histórii ľudstva, žiadna časť sveta neunikla dôsledkom rastúcich teplôt. Napriek týmto presvedčivým dôkazom však existuje obrovský rozdiel medzi politikami, ktoré sa už vykonávajú, a opatreniami, ktoré je ešte potrebné prijať.  Na COP 28 sa uzavrie prvé globálne hodnotenie vykonávania Parížskej dohody. Vlády majú vo svojej reakcii na hodnotenie príležitosť a zodpovednosť obnoviť globálne ambície.

So znepokojením však pozorujeme, ako niektorí aktéri konajú v rozpore s cieľmi Parížskej dohody tým, že hľadajú príležitosti ako rozšíriť vývoz ropy a zemného plynu a spútať krajiny závislosťou od fosílnych palív. EHSV vo svojom uznesení z roku 2022 s názvom Spoločné riešenie existenčnej hrozby: sociálni partneri a občianska spoločnosť za zavedenie ambicióznych opatrení v oblasti klímy zdôraznil, že politické rozhodnutia musia byť v súlade s vedou a vedeckými poznatkami, vyzval na okamžité zastavenie dotácií na fosílne palivá a naliehal na Európsku komisiu a členské štáty EÚ, aby prevzali vedúcu úlohu a aktualizovali vnútroštátne stanovené príspevky (NDC). Tieto posolstvá stále platia, stali sa dokonca ešte naliehavejšími.

Delegácia EHSV na konferencii COP 28 sa bude zapájať do zmysluplných rozhovorov, dvojstranných stretnutí a sprievodných podujatí, v ktorých vyzve inštitúcie a vlády EÚ, aby v súlade s vedou a vedeckými poznatkami zvýšili ambície v oblasti klímy, pričom bude osobitný dôraz klásť na úlohu organizovanej občianskej spoločnosti pri urýchľovaní realizácie opatrení v oblasti klímy. Tento rok EHSV zameriava svoje úsilie na dva okruhy rokovaní prijatím príspevkov o vykonávaní opatrení v oblasti klímy týkajúcich sa poľnohospodárstva a potravinovej bezpečnosti a o pracovnom programe spravodlivej transformácie.

Pokiaľ ide o poľnohospodárstvo a potravinovú bezpečnosť, EHSV požaduje uplatňovanie troch kľúčových zásad. Po prvé, potrebujeme komplexný politický prístup, ktorý začlení klimatické aspekty do poľnohospodárskej a potravinovej politiky. Po druhé, vyzdvihujeme význam demokratizácie agropotravinárskych systémov a prijatia prístupu k správe vecí verejných založeného na právach. Napokon zdôrazňujeme, že je potrebné zabezpečiť, aby sa finančné prostriedky vyčlenené na opatrenia v oblasti zmeny klímy spravodlivo a efektívne prideľovali na poľnohospodárstvo a podporu iniciatív, ktoré presadzujú odolnosť, udržateľnosť a sociálnu spravodlivosť v tomto odvetví. Tieto odporúčania sú v súlade so širším cieľom vytvoriť odolný, inkluzívny a environmentálne udržateľný globálny potravinový systém.

Viac..  Komisia stanovuje zásady obmedzujúce používanie najškodlivejších chemikálií

Zabezpečenie spravodlivej transformácie je nevyhnutné pre všetky krajiny na všetkých úrovniach rozvoja. Má zásadný význam aj pre všetky hospodárske odvetvia – nielen dodávky energie – a tak pre mestské, ako aj vidiecke oblasti. S týmto cieľom je ľahké súhlasiť, no ťažké je realizovať ho. Pokiaľ ide o pracovný program spravodlivej transformácie, EHSV požaduje, aby mal tento proces jasnú pridanú hodnotu na základe prístupu založeného na právach a zabezpečení sociálneho dialógu a aktívnej účasti dotknutých komunít.

Vzhľadom na prebiehajúce diskusie o klíme je nevyhnutné zohľadniť najnovšiu správu organizácie Oxfam, ktorá odhalila alarmujúce nerovnosti, pokiaľ ide o vplyv zmeny klímy. V správe sa uvádza, že najbohatšie jedno percento svetovej populácie produkuje viac znečistenia, ktoré vedie k otepľovaniu planéty, než najchudobnejších 50 % obyvateľov sveta spolu. Tento výrazný kontrast zdôrazňuje naliehavú potrebu spravodlivých opatrení v oblasti klímy a zdôrazňuje význam riešenia sociálno-ekonomických rozdielov v úsilí o udržateľnú budúcnosť.

Domnievam sa, že COP 28 by okrem medzivládnych rokovaní mala slúžiť ako katalyzátor pre širokú škálu zainteresovaných strán vrátane podnikov, občianskej spoločnosti a vedeckej obce, aby sa zapojili do ambicióznych opatrení v oblasti klímy. Táto inkluzívnosť je kľúčová, pretože boj proti zmene klímy si vyžaduje mnohostranný prístup, ktorý využíva odborné znalosti, jasný záväzok a zdroje rôznych odvetví.

Výsledky tejto konferencie budú mať ďalekosiahle dôsledky pre budúcnosť našich občanov a planéty. Medzinárodné spoločenstvo musí využiť túto príležitosť na posilnenie záväzkov, urýchlenie opatrení v oblasti klímy a zabezpečiť, aby sa sľuby prijaté v Parížskej dohode premietli do hmatateľných a udržateľných výsledkov. Dúfam, že výsledkom COP 28 bude spoločný záväzok chrániť budúcnosť našej planéty.

O mam

Odporúčame pozrieť

M. Hojsík k COP28: Zelené zdroje a energetická efektívnosť sú jedinou budúcnosťou energetiky

Podpredseda Európskeho parlamentu Martin Hojsík sa vyjadril k záverom konferencie COP 28, ktorej sa osobne …

Consent choices