ludia
Ilustračné PHOTO: © European Union.

Komisia predkladá súbor opatrení na posilnenie práv občanov EÚ

Európske občianstvo je jedným z najvýznamnejších úspechov EÚ. Pri príležitosti 30. výročia európskeho občianstva dnes Európska komisia predkladá balík opatrení, ktoré posilnia práva vyplývajúce z občianstva EÚ v celej Únii. Osoba, ktorá je štátnym príslušníkom krajiny EÚ, požíva súbor práv a výhod, ktoré sa líšia od práv a výhod štátneho príslušníka konkrétneho členského štátu. Ide napríklad o právo na voľný pohyb, konzulárnu ochranu a aktívnu účasť na demokratických procesoch.

Dnes uverejnená správa o občianstve EÚ za rok 2023 opisuje pokrok, ktorý sa dosiahol pri posilňovaní a presadzovaní občianskych práv, spoločných hodnôt a demokratickej účasti v EÚ od uverejnenia poslednej správy o občianstve v roku 2020.

Komisia navrhuje zmenu pravidiel stanovených v smernici o konzulárnej ochrane tak, aby v čase krízy smernica poskytovala ochranu a podporu občanom EÚ v zahraničí. Tento návrh bol vypracovaný v úzkej spolupráci s vysokým predstaviteľom, pod ktorého vedením pracuje ESVČ a delegácie EÚ v tretích krajinách. V rámci tohto balíka Komisia predkladá aj nové usmernenia o práve na voľný pohyb, príručku osvedčených volebných postupov pre občanov so zdravotným postihnutím, kompendium elektronického hlasovania, ako aj príručku k občianstvu EÚ.

Komisia dnes prijíma aj svoju prvú správu o vykonávaní nariadenia o európskej iniciatíve občanov a uverejňuje najnovší prieskum Eurobarometra o občianstve a demokracii, ktorý sa zameriava na informovanosť občanov EÚ o ich občianskych právach.

Posilnenie práv vyplývajúcich z občianstva EÚ

Spomedzi týchto iniciatív Komisia navrhuje zrevidovať smernicu o konzulárnej ochrane EÚ tak, aby zabezpečovala lepšiu a jednoduchšiu ochranu občanov EÚ v tretej krajine, v ktorej ich domovská krajina nemá konzulát ani veľvyslanectvo. Občania EÚ by tak mali možnosť získať jasnejšie informácie a uplatniť svoje právo na pomoc a ochranu. Dnešný návrh zahŕňa opatrenia, ktorých cieľom je:

  • zjednodušiť postupy a čo najlepšie využiť sieť delegácií EÚ a veľvyslanectiev a konzulátov členských štátov po celom svete, aby mohli lepšie pomáhať občanom v núdzi,
  • posilniť kroky týkajúce sa pripravenosti a reakcie na krízy, napríklad vykonávaním pravidelných konzulárnych krízových cvičení a vypracovaním konzulárnych krízových plánov s posúdením možných rizík a odhadom počtu občanov EÚ prítomných v jednotlivých krajinách,
  • vysielať spoločné tímy konzulárnych expertov na posilnenie diplomatického a konzulárneho zboru v krízových situáciách.

Revidované usmernenia o voľnom pohybe majú pomôcť orgánom členských štátov a vnútroštátnym súdom správne uplatňovať pravidlá EÚ o voľnom pohybe. Predchádzajúca verzia usmernení z roku 2009 bola aktualizovaná, aby sa zohľadnil predovšetkým vývoj judikatúry Súdneho dvora s ohľadom na rozmanitosť rodín vrátane dúhových rodín. Nové usmernenia ponúkajú právny a praktický výklad kľúčových otázok týkajúcich sa práv na voľný pohyb a príklady.

Správa o občianstve za rok 2023 poskytuje prehľad všetkých politických iniciatív týkajúcich sa občianstva EÚ od roku 2020. Týkajú sa napríklad uľahčenia cestovania počas pandémie vďaka digitálnemu COVID preukazu EÚ, iniciatív zameraných na riešenie ťažkostí, ktorým čelia občania EÚ využívajúci právo na voľný pohyb, či úsilia o zintenzívnenie inkluzívnych demokratických procesov a zabezpečenie rovnakých príležitostí vo voľbách.

príručke osvedčených volebných postupov pre občanov so zdravotným postihnutím, ktorá bola avizovaná v stratégii v oblasti práv osôb so zdravotným postihnutím na roky 2021 – 2030, sa uvádza súbor osvedčených volebných postupov z rôznych členských štátov, ktoré majú ďalej zlepšovať účasť zdravotne postihnutých občanov na volebnom procese.

Dnes predstavené kompendium elektronického hlasovania je zbierkou postupov elektronického hlasovania a iných informačno-komunikačných technologických postupov z rôznych členských štátov s cieľom ďalej podporovať uplatňovanie volebných práv v EÚ.

Viac..  Ivan Štefanec: V Bratislave dnes zaznelo tisíc mien obetí komunizmu

V nadväznosti na Konferenciu o budúcnosti Európy Komisia predkladá príručku k občianstvu EÚ, ktorá poskytne občanom EÚ najdôležitejšie informácie o ich právach. Zameriava sa najmä na mladých ľudí a ľudí, ktorí občianstvo EÚ získali len nedávno.

prieskumu Eurobarometra z roku 2023 o občianstve a demokracii, ktorý bol uverejnený spolu s balíkom opatrení v oblasti občianstva, vyplýva, že 50 % respondentov sa cíti byť dobre informovaných o svojich právach občana EÚ, 33 % sa však necíti byť veľmi dobre informovaných a 16 % vníma, že nie sú vôbec informovaní.

prvej správe o fungovaní európskej iniciatívy občanov (EIO) sa opisuje pokrok dosiahnutý od revízie nariadenia v roku 2020. Avizuje sa súbor praktických opatrení, ktoré majú ďalej zlepšovať zapojenie európskych občanov do demokratických procesov EÚ, napríklad bude pokračovať úsilie o zvyšovanie informovanosti o európskej iniciatíve občanov a v spolupráci s Európskym parlamentom a členskými štátmi sa ešte zintenzívni. Takisto budú systematicky prebiehať konzultácie s organizátormi úspešných iniciatív pri tvorbe politických návrhov v reakcii na tieto iniciatívy.

Ďalšie kroky

Komisia je odhodlaná zabezpečiť, aby občania EÚ mohli v plnej miere využívať svoje práva, a bude naďalej pozorne monitorovať správne vykonávanie pravidiel týkajúcich sa občianstva EÚ vrátane pravidiel týkajúcich sa voľného pohybu. Komisia predloží ďalšiu správu o občianstve EÚ v roku 2026.

Chronológia

Tento rok si pripomíname 30. výročie nadobudnutia platnosti Maastrichtskej zmluvy, ktorá ustanovila jeden z najvýznamnejších úspechov EÚ: občianstvo EÚ. Tento status požíva každá osoba, ktorá má štátnu príslušnosť krajiny EÚ. Občania EÚ požívajú súbor práv a výhod, ktoré sa líšia od práv a výhod štátneho príslušníka konkrétneho členského štátu. Medzi práva vyplývajúce z občianstva EÚ patrí právo na nediskrimináciu na základe štátnej príslušnosti, právo na voľný pohyb a pobyt v rámci EÚ, právo voliť a byť volený vo voľbách do Európskeho parlamentu a do orgánov miestnej samosprávy, právo na konzulárnu ochranu, právo na predloženie petície Európskemu parlamentu alebo sťažnosti európskemu ombudsmanovi, právo spustiť alebo podporiť európsku iniciatívu občanov a právo kontaktovať a dostať odpoveď od ktorejkoľvek inštitúcie EÚ. Tieto práva platia vo všetkých 27 krajinách EÚ.

Komisia v súlade s článkom 25 Zmluvy o fungovaní Európskej únie každé tri roky podáva správu o uplatňovaní práva na nediskrimináciu a práv vyplývajúcich z občianstva Únie. Posledná správa o pokroku bola uverejnená v roku 2020 spolu s oznámením „Správa o občianstve za rok 2020“.

Rýchly prieskum Eurobarometra o občianstve a demokracii sa týkal celej škály otázok spojených s občianstvom EÚ, napríklad toho, ako dobre si Európania uvedomujú svoje postavenie občana EÚ a ako chápu niektoré kľúčové práva, ktoré z toho vyplývajú. Prieskum obsahuje otázky týkajúce sa postoja občanov k volebným problémom, zahraničnému zasahovaniu a úlohe občianskej spoločnosti. V období od apríla 2023 do mája 2023 sa uskutočnili telefonické rozhovory s 25 722 osobami staršími ako 15 rokov zo všetkých členských štátov EÚ.

O mam

Odporúčame pozrieť

brexit

Europoslanci majú obavy o práva občanov EÚ po brexite

Európsky parlament budú pred konečným hlasovaním o dohode o vystúpení Spojeného kráľovstva z EÚ zaujímať …

Consent choices