Slovensko
Ilustračné PHOTO: © European Union.

Členstvo v Únii prinieslo Slovensku tisícky projektov a investícií vo výške 30 miliárd eur

Minister zahraničných vecí a európskych záležitostí Slovenskej republiky Juraj Blanár v utorok otvoril sériu podujatí, ktoré počas tohto roka organizuje rezort diplomacie pri príležitosti 20. výročia vstupu Slovenskej republiky do Európskej únie. Minister diskutoval spolu s veľvyslancom Českej republiky na Slovensku Rudolfom Jindrákom so stovkou študentov Žilinskej univerzity v Žiline (UNIZA) o 20 rokoch členstva SR v Únii a o príležitostiach i výzvach, ktoré EÚ a jej členské štáty čakajú v nadchádzajúcich rokoch. Šéf slovenskej diplomacie vyzdvihol počas návštevy univerzity, ktorej je aj on sám absolventom, úspešné využitie európskych fondov na podporu inovatívnych projektov v oblasti vedy, výskumu a vzdelávania.

Európska únia je podľa slov ministra J. Blanára pre Slovenskú republiku životným priestorom, v ktorom sa môže rozvíjať a chce presadzovať svoje záujmy. „Ak sa pozrieme na Slovensko pred 20 rokmi a dnes, po dvoch dekádach, odkedy sme sa stali členmi Únie, uvidíme tisícky pozitívnych projektov a investícií, ktoré sa podarilo zrealizovať aj vďaka eurofondom. Takýmto spôsobom sme v našich regiónoch, mestách, obciach preinvestovali už 30 miliárd eur. Výsledkom sú rekonštrukcie ciest, kultúrnych pamiatok, sociálnych a zdravotníckych zariadení, škôl, inovácie v oblasti vedy a výskumu a mnoho ďalších aktivít všade okolo nás,“ zdôraznil J. Blanár, podľa ktorého je príkladom efektívneho čerpania európskych peňazí aj Žilinská univerzita v Žiline. Po prehliadke jej univerzitného výskumného centra informoval, že UNIZA preinvestovala v rámci 17 európskych projektov viac ako 65 miliónov eur, z ktorých bolo 80 percent zo štrukturálnych fondov EÚ.

Slovenská republika vstúpila do Európskej únie 1. mája 2004 spolu s ďalšími deviatimi štátmi. Do osláv 20. výročia sa tak rezort slovenskej diplomacie snaží zapojiť aj zastupiteľské úrady jednotlivých členských krajín EÚ, ktoré sú akreditované na Slovensku. „Dnešnú prvú diskusiu na Žilinskej univerzite som preto absolvoval s českým veľvyslancom na Slovensku Rudolfom Jindrákom, s ktorým sme so študentmi hovorili o európskych témach, no tiež o vzťahoch našich dvoch štátov či budúcnosti Ukrajiny v Únii alebo Aliancii. Ale študenti sa intenzívne zaujímali napríklad aj o situáciu v Pásme Gazy,“ uviedol minister Juraj Blanár a účastníkom diskusie priblížil možnosti, ktoré sprístupnilo členstvo Slovenskej republiky v Európskej únii tiež pre študentov. „Vstupom do Schengenu sme v roku 2007 otvorili 94 percent našich hraníc európskemu priestoru, vďaka čomu môžu obyvatelia Slovenska v rámci EÚ slobodne cestovať, pracovať, podnikať, ale zároveň študovať. Možnosť štúdia v zahraničí financovanú z európskych zdrojov využilo už viac ako 40-tisíc slovenských vysokoškolákov, ale tiež vedeckých pracovníkov a pedagógov,“ dodal J. Blanár a pripomenul, že tento rok si Slovensko pripomína rovnako 15. výročie, kedy sa 1.1.2009 stalo členom eurozóny. V rámci nej využíva dnes už 20 štátov jednotnú menu – euro.

Viac..  Lajčák je v hre o post veľvyslanca EÚ vo Švajčiarsku

Podľa slov šéfa slovenskej diplomacie chce Slovensko aktívne prispievať k politickému rozhodovaniu Únie a formovaniu európskych politík s cieľom zohľadňovania národno-štátnych záujmov. „Slovenská republika a vláda SR nebude podporovať zrušenie práva veta v oblastiach, ktoré právo veta ešte majú, a to predovšetkým v zahraničnej oblasti, oblasti daní či rozširovania EÚ. Toto je absolútne kľúčová záležitosť, pretože sme presvedčení, že zrušenie práva veta v týchto oblastiach by mohlo viesť k začiatku oslabovania Európskej únie, a to si nikto neželá,“ dodal minister Juraj Blanár.

O mam

Odporúčame pozrieť

EK schválila Slovensku 20 miliónov eur na podporu podnikov v súvislosti s vojnou na Ukrajine

Európska komisia schválila slovenskú schému vo výške 20 miliónov eur na podporu podnikov pôsobiacich v prvovýrobe …

Consent choices