PESCO, vlajky
Ilustračné PHOTO: © European Union- EP.

Prvá stratégia obranného priemyslu a nový program na posilnenie bezpečnosti Európy

Európska komisia a vysoký predstaviteľ predstavili vôbec prvú stratégiu európskeho obranného priemyslu na úrovni EÚ a navrhli ambiciózny súbor nových opatrení na podporu konkurencieschopnosti a pripravenosti svojho obranného priemyslu.

Pred dvoma rokmi neodôvodnená a pokračujúca útočná vojna Ruska proti Ukrajine znamenala návrat konfliktu s vysokou intenzitou na našom kontinente. V stratégii európskeho obranného priemyslu (EDIS) sa stanovuje jasná a dlhodobá vízia na dosiahnutie pripravenosti obranného priemyslu v Európskej únii. Európska komisia dnes ako prvý okamžitý a ústredný prostriedok na realizáciu stratégie predkladá legislatívny návrh programu európskeho obranného priemyslu (EDIP) a rámec opatrení na zabezpečenie včasnej dostupnosti a dodávok výrobkov obranného priemyslu.

V stratégii sa načrtávajú výzvy, ktorým v súčasnosti čelí európska obranná technologická a priemyselná základňa (EDTIB), ale aj príležitosť využiť jej plný potenciál a stanovuje smerovanie na nasledujúce desaťročie. Na zvýšenie pripravenosti európskeho obranného priemyslu musia členské štáty investovať viaclepšiespoločne a v Európe. Na podporu členských štátov pri dosahovaní týchto cieľov sa v stratégii pre európsky obranný priemysel uvádza súbor opatrení zameraných na:

  • Podpora efektívnejšieho vyjadrenia kolektívneho dopytu členských štátov v oblasti obrany. Bude to vychádzať z existujúcich nástrojov a iniciatív, ako je plán rozvoja spôsobilostí (CDP), koordinované výročné preskúmanie v oblasti obrany (CARD) a stála štruktúrovaná spolupráca (PESCO). Podporí sa stimulovaním spolupráce členských štátov vo fáze obstarávania obranných spôsobilostí;
  • Zabezpečenie dostupnosti všetkých výrobkov obranného priemyslu prostredníctvom pružnejšej EDTIB za akýchkoľvek okolností a časového horizontu. Podporia sa investície členských štátov a európskeho obranného priemyslu do vývoja a uvádzania najmodernejších obranných technológií a spôsobilostí na trh zajtrajška. Navrhujú sa aj opatrenia na zabezpečenie toho, aby EDTIB mala k dispozícii to, čo potrebuje aj v krízových obdobiach, čím sa zvýši bezpečnosť dodávok v EÚ;
  • Zabezpečiť, aby vnútroštátne rozpočty a rozpočty EÚ podporovali potrebnými prostriedkami na prispôsobenie európskeho obranného priemyslu novému bezpečnostnému kontextu;
  • Začlenenie kultúry obrannej pripravenosti do všetkých politík, najmä výzvou na preskúmanie úverovej politiky Európskej investičnej banky v tomto roku;
  • Rozvíjanie užších vzťahov s Ukrajinou prostredníctvom jej účasti na iniciatívach Únie na podporu obranného priemyslu a stimulovanie spolupráce medzi EÚ a ukrajinským obranným priemyslom;
  • Spolupráca s NATO a našimi strategickými, podobne zmýšľajúcimi a medzinárodnými partnermi a užšia spolupráca s Ukrajinou.

V stratégii sa stanovujú ukazovatele zamerané na meranie pokroku členských štátov smerom k priemyselnej pripravenosti. Členské štáty sa vyzývajú, aby:

  • Do roku 2030 na základe spolupráce obstarať aspoň 40 % obranného vybavenia;
  • Zabezpečiť, aby hodnota obranného obchodu v rámci EÚ do roku 2030 predstavovala aspoň 35 % hodnoty trhu EÚ v oblasti obrany;
  • Dosiahnuť stabilný pokrok smerom k obstarávaniu aspoň 50 % svojho rozpočtu na obstarávanie v oblasti obrany v rámci EÚ do roku 2030 a 60 % do roku 2035.

Program európskeho obranného priemyslu (EDIP) je nová legislatívna iniciatíva, ktorá prepojí od krátkodobých núdzových opatrení prijatých v roku 2023 a končiacich v roku 2025 k štrukturálnejšiemu a dlhodobejšiemu prístupu k dosiahnutiu pripravenosti obranného priemyslu. Tým sa zabezpečí kontinuita podpory európskej obrannej technologickej a priemyselnej základne, ktorá bude sprevádzať jej rýchle prispôsobenie sa novej realite.

Viac..  Komisia poskytla Ukrajine 1,5 miliardy eur na preklenovacie financovanie

EDIP zahŕňa finančné aj regulačné aspekty. EDIP zmobilizuje 1,5 miliardy EUR z rozpočtu EÚ v období 2025 – 2027 s cieľom naďalej zvyšovať konkurencieschopnosť EDTIB. Finančná podpora EDIP rozšíri najmä intervenčnú logiku EDIRPA (finančná podpora z rozpočtu EÚ na kompenzáciu zložitosti spolupráce medzi členskými štátmi vo fáze obstarávania) a ASAP (finančná podpora pre obranný priemysel zvyšujúca ich výrobnú kapacitu) s cieľom ďalej stimulovať investície EDTIB. EDIP bude podporovať aj industrializáciu výrobkov pochádzajúcich z akcií spolupráce v oblasti výskumu a vývoja podporovaných z Európskeho obranného fondu. Rozpočet EDIP sa môže použiť aj na zriadenie fondu na urýchlenie transformácie dodávateľských reťazcov v oblasti obrany (FAST). Cieľom tohto nového fondu bude uľahčiť prístup k dlhovému a/alebo kapitálovému financovaniu pre MSP a malé spoločnosti so strednou trhovou kapitalizáciou, ktoré industrializujú obranné technológie a/alebo vyrábajú výrobky obranného priemyslu. Rozpočet EDIP takisto posilní spoluprácu EÚ v oblasti obranného priemyslu s Ukrajinou a podporí rozvoj jej obrannej priemyselnej a technologickej základne. Na tento účel by EDIP mohol čerpať dodatočné finančné prostriedky z neočakávaných ziskov pochádzajúcich z imobilizovaných ruských štátnych aktív (s výhradou rozhodnutia Rady na návrh vysokého predstaviteľa).

Pokiaľ ide o regulačné aspekty, EDIP prináša nové riešenia. Sprístupní nový právny rámec, štruktúru európskeho programu vyzbrojovania (SEAP), s cieľom uľahčiť a rozšíriť spoluprácu členských štátov v oblasti obranného vybavenia, a to pri plnej komplementarite s rámcom PESCO. Zahŕňa aj celoeurópsky režim bezpečnosti dodávok obranného vybavenia, ktorý zabezpečí neustály prístup ku všetkým potrebným výrobkom obranného priemyslu v Európe a poskytne rámec na účinnú reakciu na možné budúce krízy dodávok výrobkov obranného priemyslu. EDIP okrem toho umožní spustenie európskych obranných projektov spoločného záujmu s potenciálnou finančnou podporou EÚ. Napokon EDIP navrhuje vytvoriť riadiacu štruktúru, do ktorej sú plne zapojené členské štáty, s cieľom zabezpečiť celkovú konzistentnosť činnosti EÚ v oblasti obranného priemyslu (Rada pre pripravenosť obranného priemyslu).

Silnejší a pružnejší európsky obranný priemysel bude prínosom pre členské štáty a v konečnom dôsledku pre občanov EÚ. Bude prínosom aj pre kľúčových partnerov EÚ vrátane NATO a Ukrajiny.

O mam

Odporúčame pozrieť

bilcik

Vladimír Bilčík: Švédske predsedníctvo chce posilniť bezpečnosť EÚ, aj vonkajšie hranice schengenu

Chcete byť v obraze? Prihláste sa na bezplatný odber spravodajstva z EÚ 👉 PRIHLÁSENIE. Zdieľaj …

Consent choices