rada
PHOTO: © European Union

Výbor ministrov Rady Európy odobril kandidátov na post generálneho tajomníka

Výbor ministrov Rady Európy (RE) v pondelok predložil Parlamentnému zhromaždeniu RE (PZ RE) kandidátne listiny s menami troch nominantov na funkciu generálneho tajomníka 46-člennej celoeurópskej organizácie. Informuje o tom spravodajca TASR.

Výbor ministrov, ako najvyšší politický orgány RE predložil PZ RE kandidátov z troch krajín. Za Belgicko sa o funkciu uchádza viacnásobný minister federálnej vlády a súčasný eurokomisár pre spravodlivosť Didier Reynders, Estónsko nominovalo bývalého ministra kultúry Indreka Saara a za Švajčiarsko o tento post zabojuje bývalý prezident Alain Berset.

PZ RE pristúpi k voľbe generálneho tajomníka na júnovej schôdzi (24. – 28. júna). Kandidát, ktorý získa najviac hlasov, sa funkcie ujme 18. septembra 2024. Súčasnou generálnou tajomníčkou Rady Európy je chorvátska politička Marija Pejčinovičová Buričová, ktorá začala svoj päťročný mandát v roku 2019. Jej vtedajším neúspešným súperom bol Reynders.

Viac..  Ivan Štefanec: Vyzývame nepodporovať terorizmus a nasledovať Česko, Fínsko a Švédsko

(TASR)

O mam

Odporúčame pozrieť

Výbor Rady Európy podporil členstvo Kosova; Srbsko to odsúdilo

Výbor Parlamentného zhromaždenia Rady Európy (PZ RE) pre politické záležitosti a demokraciu vyjadril podporu prípadnému …

Consent choices