nakupovanie
Ilustračné PHOTO: © European Union.

Dôvera spotrebiteľov v eurozóne aj v EÚ sa v júni zvýšila

Spotrebiteľom v eurozóne aj v celej Európskej únii (EÚ) sa v júni opäť zlepšila nálada a ich dôvera v ekonomiku vzrástla. Už piaty mesiac po sebe, ale menej ako odhadovali analytici. Ukázali to predbežné výsledky prieskumu Európskej komisie (EK). TASR o tom informuje na základe správy portálu RTTNews.

Podľa rýchleho odhadu EK index spotrebiteľskej dôvery v 20 krajinách, ktoré zaviedli spoločnú menu, sa v júni 2024 zvýšil na -14 bodov z -14,3 bodu v máji. Analytici však očakávali ešte väčší nárast indexu dôvery v eurozóne, na -13,6 bodu. Júnová hodnota indexu je najvyššia od februára 2022, keď dosiahla -9,4 bodu. V celej Európskej únii sa nálada spotrebiteľov v júni zvýšila medzimesačne o 0,3 bodu na -12,9 bodu.

Viac..  Z 2,967 miliardy eur na projekty čistejšej energie SR získa 35 miliónov

Oba indexy sú nižšie než dlhodobý priemer, uviedla EK s tým, že prieskum sa uskutočnil 1. až 19. júna. Podrobnejšie údaje o vývoji spotrebiteľskej dôvery spolu s mesačnými výsledkami prieskumu ekonomického sentimentu zverejní EK 27. júna.

(TASR)

O mam

Odporúčame pozrieť

Grécko vyzýva EÚ, aby chránila spotrebiteľov pred nadnárodnými firmami

Grécky premiér Kyriakos Mitsotakis vyzval Európsku úniu (EÚ), aby sa postavila nadnárodným spoločnostiam, ktoré nespravodlivo …

Consent choices