Madarsko
Vlajka Maďarska. PHOTO: © European Union.

Maďarské predsedníctvo v EÚ sa zameria na konkurencieschopnosť i bezpečnosť

Posilnenie európskej konkurencieschopnosti bude hlavným zámerom maďarského predsedníctva v Rade Európskej únie, uviedol v nedeľu maďarský minister pre záležitosti EÚ János Bóka. Jeho krajina sa chce zamerať aj na bezpečnostnú a obrannú politiku. TASR informuje podľa agentúry MTI.

Budapešť chce počas svojho predsedníctva v rámci Rady EÚ iniciovať dohodu o konkurencieschopnosti. Túto záležitosť plánuje dostať do centra politiky EÚ a zdôrazniť oblasti, v ktorých je možné prijať konštruktívne rozhodnutia ako zjednodušenie legislatívy EÚ, zníženie byrokracie pre európske podniky a rozšírenie vnútorného trhu, píše MIT. Bóka dodal, že ďalšie oblasti by mohli zahŕňať služby, informačné technológie a európsky obranný priemysel.

Jedným z ústredných cieľov je podľa Bóku aj európsky kapitálový trh, ktorý podporuje infraštruktúrne a energetické spojenia a vytvára priemyselnú politiku EÚ zameranú na plnenie dôležitých európskych cieľov ako tzv. zelená tranzícia. Maďarsko bude podľa ministra podporovať aj európsku bezpečnosť a obrannú politiku zameranú na posilnenie mieru a bezpečnosti a riešenie migračnej krízy.

Viac..  EÚ otvorila prístupové rokovania aj s Moldavskom

Maďarský premiér Viktor Orbán v pondelok symbolicky prevezme polročné predsedníctvo od Belgicka, pripomenul Bóka.
Maďarsko sa podľa jeho slov bude usilovať zaistiť hladké fungovanie európskych inštitúcii a (zaistiť) schopnosť EÚ reagovať na udalosti vo svete. Takisto plánuje zorganizovať summit EÚ a západného Balkánu i fórum Rady pre spoluprácu arabských štátov Perzského zálivu (GCC).

(TASR)

O mam

Odporúčame pozrieť

V rozpočte EÚ na rok 2025 sa má zvýšiť financovanie európskych priorít

Komisia navrhla rozpočet EÚ na rok 2025 vo výške 199,7 miliardy eur. Rozpočet bude doplnený …

Consent choices