vesmir
Ilustračné PHOTO: © European Union.

Vesmírna politika EÚ: Nový program ráta so spolupracujúcou Európou

Európsky vesmírny program nesmie zaostávať za konkurentmi, apeluje priemyselný výbor EP. Vesmírne technológie sa využívajú v doprave, poľnohospodárstve i telekomunikáciách. 

Vesmírna stratégia EÚ sa síce týka kozmu, no úžitok z nej majú predovšetkým firmy a občania. Poslanci z výboru pre priemysel a výskum preto podporili vytvorenie vesmírneho programu EÚ a Európskej vesmírnej agentúry. Navrhovaný rozpočet vo výške 16 miliárd eur na obdobie 2021-2027 pokrýva programy ako Galileo, Copernicus a Program na pozorovanie vesmíru.

„Moderná bezpečná, konkurencieschopná, efektívna a udržateľná doprava výrazne závisí na vesmírnom programe. Navigačný systém a pozorovanie Zeme z vesmíru zvyšujú výkon dopravných služieb, čo prináša mnoho výhod ako na globálnej, tak i európskej úrovni,“ vysvetľuje význam vesmírneho programu spravodajca návrhu Massimiliano Salini (EPP).

Efektívnym riadením dopravy znižujeme emisie a prispievame k riešeniu klimatickým zmien. Väčšie nasadenie dronov posunie vpred doručovacie a poštové služby, lepšie plánovanie leteckých trás zníži počet zrušených letov a hluk,“ vyratúva výhody taliansky poslanec.

Vesmírne technológie sú potrebné pre celú škálu dôležitých služieb, na ktorých sú Európania závislí. Žiadna s členských krajín si však nemôže dovoliť vesmírny program sama.

Viac..  Európsky parlament prijal pravidlá o ľudských právach a životnom prostredí pre firmy

„Nový vesmírny program ráta so spolupracujúcou Európou. Jeho cieľom je dosiahnuť výsadné postavenie Európy v pozorovaní planéty, navigácii a technologickom výskume. Aj keď je Európa v súčasnosti druhou vesmírnou veľmocou, ak si chceme túto pozíciu udržať, tak musíme zintenzívniť našu spoluprácu. Nezabúdajme, že tradičné kozmické veľmoci sú stále veľmi aktívne a že sa zároveň objavujú noví hráči, ktorí Európe v tejto oblasti konkurujú,“ zdôrazňuje Salvini.

O dac

Odporúčame pozrieť

Benefitom členstva v EÚ sú podľa analytikov najmä jednotný trh a eurofondy

Voľný prístup slovenských firiem na spoločný trh s viac ako 450 miliónmi ľudí, voľný pohyb …

Consent choices