peniaze
Ilustračné PHOTO: © European Union-EP.

Euro podporuje rekordný počet Európanov, vyplýva z najnovších výsledkov prieskumu Eurobarometra

Viac ako tri štvrtiny občanov si myslia, že jednotná mena je dobrá pre Európsku úniu. Vyplýva to z najnovších výsledkov Eurobarometra. Ide o najvyššiu podporu od roku 2002, keď sa začali robiť prieskumy.

Podľa výsledkov najnovšieho prieskumu Eurobarometra o eurozóne si 76 % respondentov myslí, že jednotná mena je dobrá pre EÚ. Ide o najvyššiu podporu od zavedenia euromincí a bankoviek v roku 2002. Oproti minulému roku, v ktorom už euro malo rekordnú podporu, táto podpora narástla ešte o 2 percentuálne body. Podobne si väčšina občanov eurozóny (65 %) myslí, že euro je pre ich krajinu prospešné: toto číslo je najvyššie za celú históriu prieskumov. Spoločnú menu podporuje väčšina občanov vo všetkých 19 členských štátoch eurozóny.

Predseda Európskej komisie Jean-Claude Juncker v tejto súvislosti povedal: Takmer 28 rokov po tom, ako som vpísal svoje meno medzi signatárov Maastrichtskej zmluvy, som stále presvedčený, že to bol najdôležitejší podpis v mojom živote. Euro, ktoré má dnes iba 20 rokov, sa stalo symbolom jednoty, zvrchovanosti a stability. Posledných päť rokov sme tvrdo pracovali na tom, aby sa Európa zbavila následkov krízy, aby prínosy pracovných miest, rastu a investícií pociťovali všetci Európania a aby európska hospodárska a menová únia bola silnejšia než kedykoľvek predtým. Z Maastrichtskej zmluvy sme prežili iba euro a ja, a tak ma táto rekordná podpora spoločnej meny v mojich posledných dňoch vo funkcii predsedu Európskej komisie veľmi teší. Euro bolo naším životným zápasom a práve euro je jedným z hlavných tromfov Európy do budúcnosti. Postarajme sa o to, aby euro občanom naďalej prinášalo prosperitu a ochranu.“

Podpredseda Komisie pre euro a sociálny dialóg Valdis Dombrovskis, zodpovedný aj za finančnú stabilitu, finančné služby a úniu kapitálových trhov, doplnil: „Euro je silnejšie ako kedykoľvek predtým. Ľudia, podniky a krajiny výrazne profitujú z toho, že sme nahradili 19 rôznych mien jednou menou. To, že väčšina Európanov podporuje euro, nie je náhoda. Táto rekordne vysoká podpora nám dáva jasný mandát pokračovať v budovaní silnejšej hospodárskej a menovej únie a v posilňovaní medzinárodnej roly eura.“

Komisár pre hospodárske a finančné záležitosti, dane a clá Pierre Moscovici povedal: „Dni, keď bola integrita jednotnej meny ohrozená, sú minulosťou. Euro je jedným z najväčších európskych úspechov a európskym občanom, podnikom aj vládam prinieslo hmatateľné výhody. Od začiatku krízy a od nástupu tejto Komisie sme posilnili našu hospodársku a menovú úniu, no táto práca ešte nie je dokončená. Budúcnosť eura ešte nie je vytesaná do kameňa. Musíme sa postarať o to, aby podpora eura naďalej rástla a aby boli jeho prínosy rozložené rovnomernejšie medzi našich občanov.“  

Viac..  Scholz varoval pred voľbami do EP pred nárastom pravicového populizmu

Euro uľahčuje život

Euro je ešte stále mladá mena, ktorá oslávila v tomto roku svoje 20. narodeniny. Európania však jasne vnímajú veľmi praktické výhody, ktoré vniesla do ich každodenného života. Štyri pätiny respondentov súhlasia s tým, že euro uľahčilo cezhraničné podnikanie, porovnávanie cien a nakupovanie v iných krajinách vrátane nákupov online. Drvivá väčšina obyvateľov eurozóny si takisto myslí, že cestovanie je vďaka euru jednoduchšie a menej nákladné.

Euro je viac ako len mince a bankovky v našich vreckách: je symbolom jednoty a globálnej sily Európy. Ako svoju menu ho dnes používa už 340 miliónov Európanov v 19 členských štátoch. Prinieslo hmatateľné výhody pre všetkých: stabilné ceny, nižšie transakčné náklady, chránené úspory, transparentnejšie a konkurenčnejšie trhy, intenzívnejší obchod, uľahčené cestovanie a vyššiu životnú úroveň. Približne 60 krajín po celom svete na euro nejakým spôsobom naviazalo svoje meny.

Silná podpora pre reformy, koordinované hospodárske politiky, ale aj pre zrušenie jedno- a dvojcentových mincí

Zo zisťovania názorov respondentov na koordináciu hospodárskej politiky vrátane rozpočtových politík vyplýva, že 69 % Európanov si myslí, že je potrebná väčšia koordinácia v eurozóne, pričom len 7 % by privítalo menej spolupráce. Stabilne vysoké percento opýtaných (80 %) podporuje hospodárske reformy na zlepšenie výkonnosti národných hospodárstiev. To sa prejavuje aj vo výsledkoch za jednotlivé členské štáty, ktoré svedčia o väčšinovej podpore vo všetkých krajinách eurozóny.

Väčšina respondentov (65 %) uviedla, že súhlasí so zrušením nepraktických jedno- a dvojcentových euromincí tak, že sa konečné ceny nákupov v obchodoch a supermarketoch povinne zaokrúhlia na najbližších päť centov. Túto myšlienku podporuje drvivá väčšina opýtaných v 16 z 19 krajín eurozóny.

Súvislosti

Občania odpovedali na súbor otázok, ktoré siahali od vnímania a praktických aspektov eura až po to, ako hodnotia hospodársku situáciu, politiky a reformy vo svojej krajine a v eurozóne. Okrem toho sa v prieskume zisťovali názory a očakávania občanov, pokiaľ ide o príjem domácnosti a infláciu.

Prieskum prebiehal telefonicky na vzorke približne 17 500 respondentov z 19 krajín eurozóny v období od 14. do 19. októbra 2019.

O dac

Odporúčame pozrieť

Benefitom členstva v EÚ sú podľa analytikov najmä jednotný trh a eurofondy

Voľný prístup slovenských firiem na spoločný trh s viac ako 450 miliónmi ľudí, voľný pohyb …

Consent choices