peniaze
Ilustračné PHOTO: © European Union-EP.

Kumulovaná čistá emisia eur rástla vlani na Slovensku pomalšie

Kumulovaná čistá emisia eurovej hotovosti na Slovensku rástla v minulom roku pomalšie ako v roku 2020, ale rýchlejšie ako v roku 2019. Ako ďalej informuje Národná banka Slovenska vo výročnej, vlani dosiahla hodnotu 18,75 mld. eur s medziročným rastom o 11,9 %. Z toho hodnota eurobankoviek bola 18,5 mld. eur a hodnota euromincí, vrátane zberateľských euromincí, 224 mil. eur. Z hľadiska denného vývoja emisie sa ročné navýšenie hodnoty pohybovalo v rozpätí medzi 1,3 až 2,2 mld. eur. Maximálna hodnota emisie sa vlani dosiahla v predvianočnom období, a to 18,9 mld. eur.

Najvyšší podiel na emisii všetkých eurobankoviek z hľadiska množstva mala 100-eurová bankovka s podielom 39 %. Podiel 50-eurovej bankovky, ktorá dosahovala najvyššie podiely na emisii na Slovensku od zavedenia eura do roku 2015, sa v posledných dvoch rokoch znižoval, a v roku 2021 dosiahol 17,9 %. To bolo menej ako podiel 10-eurovej bankovky, ktorá mala podiel 19,5 %.

Viac..  Nové krajiny z členstva v Únii profitovali, rástli rýchlejšie ako priemer EÚ

Najvyšší podiel na emisii euromincí mali vlani mince dvoch najnižších nominálnych hodnôt. Ich spoločný podiel na celkovej emisii euromincí tvoril takmer 63,7 %, rovnako v roku 2020. Z hľadiska absolútnej hodnoty ich podiel tvorí len 4 % z celkovej hodnoty euromincí v emisii.

(SITA)

O mam

Odporúčame pozrieť

Bulharsko

Zavedenie eura v Bulharsku môže byť posunuté

Snaha bulharskej vlády o prijatie eura je na dobrej ceste, ale jeho zavedenie môže byť …

Consent choices