Médiá, vysielanie, spravodajstvo, noviny. PHOTO: ©European Union, 2020

EÚ chce bojovať proti online pirátstvu pri športových a iných podujatiach

Európska komisia (EK) prijala vo štvrtok odporúčanie o boji proti online pirátstvu pri športových a iných komerčných podujatiach. Informuje o tom spravodajca TASR.

Ide o účinné, vyvážené a primerané opatrenia proti neoprávnenej retransmisii strímingov v plnom súlade s pravidlami ochrany základných práv a osobných údajov. Organizácia podujatí aj ich živé vysielania si vyžadujú značné investície a zároveň prispievajú k hospodárskemu rastu a tvorbe pracovných miest. Nezákonný stríming môže umelcom, organizátorom aj vysielateľom spôsobiť straty a tým ohroziť životaschopnosť ich služieb.

Odporúčanie EK sa zameriava na tri hlavné oblasti: rýchle vybavovanie oznámení živých podujatí; súdne príkazy na tzv. dynamické blokovanie a dostupnosť, cenová primeranosť a atraktívnosť komerčných ponúk pre koncových používateľov. V odporúčaní EK sa stanovuje spoľahlivý monitorovací systém a táto činnosť sa bude vykonávať s podporou Európskeho strediska pre sledovanie porušovania práv duševného vlastníctva (EUIPO).

Viac..  EÚ víta otvorenie ďalších prístupových bodov pre humanitárnu pomoc do Pásma Gazy

Na základe súčasného monitorovania EK do 17. novembra 2025 posúdi účinky odporúčania a vyhodnotí aj interakciu zákona o digitálnych službách s inými zákonmi a predpismi v oblasti autorských práv. Následne rozhodne o ďalších opatreniach na úrovni EÚ.

(TASR)

O mam

Odporúčame pozrieť

Sexuálne zneužívanie detí online: súčasné pravidlá predĺžené do apríla 2026

Európsky parlament v stredu podporil predĺženie výnimky z pravidiel EÚ o ochrane súkromia, ktorá uľahčuje …

Consent choices