podnikatelia
Ilustračné PHOTO: © European Union.

Aktivita v súkromnom sektore eurozóny klesla najprudšie takmer za tri roky

Aktivita v súkromnom sektore eurozóny zaznamenala v októbri najnižšiu úroveň takmer za tri roky. Potvrdili to v pondelok zverejnené konečné výsledky prieskumu spoločnosti S&P Global a Hamburskej obchodnej banky (HCOB). Informoval o tom portál tradingeconomics.

Kompozitný index nákupných manažérov, ktorý zahrnuje aktivitu vo výrobnom sektore eurozóny aj v sektore služieb, dosiahol v októbri 46,5 bodu oproti septembrovej úrovni 47,2 bodu. Potvrdil sa tak predbežný odhad z konca októbra. Zároveň to znamená najvýraznejší pokles aktivity v súkromnom sektore menovej únie od novembra 2020, keď situáciu v eurozóne ovplyvňovala pandémia nového koronavírusu.

Aktivitu v súkromnom sektore výrazne ovplyvnili obidve sledované oblasti, ako výrobný sektor, tak sektor služieb. V obidvoch prípadoch aktivita v októbri výrazne klesla, aj keď v prípade výrobného sektora bol pokles o niečo miernejší, než naznačoval predbežný odhad. Konečný index nákupných manažérov dosiahol 43,1 bodu, zatiaľ čo predbežný odhad poukazoval na 43 bodov.

Viac..  Členské štáty sa dohodli na použití výnosov z ruských aktív pre Ukrajinu

Čo sa týka služieb, konečný index potvrdil predbežný odhad, teda 47,8 bodu. To znamená tretí mesiac poklesu aktivity v tomto sektore po sebe a zároveň najvýraznejšie tempo poklesu od februára 2021. Zhoršila sa najmä situácia v oblasti dopytu, pričom nové objednávky klesli najvýraznejším tempom od januára 2021.

(TASR)

O mam

Odporúčame pozrieť

Slovensko v rámci EÚ dosiahlo jeden z najväčších poklesov emisií od roku 1990

Slovensko dosiahlo v rámci EÚ jeden z najväčších poklesov emisií skleníkových plynov od roku 1990, …

Consent choices