dieta
Ilustračné PHOTO: © European Union.

Poslanci Európskeho parlamentu vyzvali na dôslednejšie uplatňovanie práv detí

Europarlament vyzýva na lepšiu ochranu detí a ich rodín a nalieha na členské štáty, aby prijali svoje národné akčné plány záruky pre deti.

Parlament v utorok prijal 386 hlasmi za, 87 hlasov proti a 141 sa zdržalo hlasovania, správu zameranú na zníženie nerovností a podporu sociálneho začlenenia detí a ich rodín v čase krízy. Poslanci tiež prijali uznesenie, v ktorom sa členské štáty vyzývajú, aby zabezpečili úplné vykonávanie Európskej záruky pre deti.

Prelomiť začarovaný kruh chudoby

V správe poslanci vyzývajú na lepšie integrované sociálne služby, služby vzdelávania a zamestnanosti s cieľom pomôcť prelomiť začarovaný kruh chudoby a chrániť deti a ich rodiny ohrozené chudobou, najmä v čase krízy.

Poslanci vyzývajú členské štáty, aby zabezpečili účinný a bezplatný prístup ku kľúčovým službám, ako sú vzdelávanie a školská činnosť, zdravotná starostlivosť, ako aj jedno zdravé jedlo každý školský deň a účinný prístup k zdravej výžive a primeranému bývaniu. Tento viacrozmerný prístup sa týka aj primeraných výhod a politík týkajúcich sa dovolenky, ako aj prístupného a spravodlivého trhu práce.

Vykonávanie záruky pre deti

Cieľom Európskej záruky pre deti, ktorá bola zriadená odporúčaním Rady v júni 2021, je bojovať proti chudobe detí zabezpečením prístupu k základným službám, ako je zdravotná starostlivosť a vzdelávanie. Doteraz 25 z 27 členských štátov EÚ prijalo svoje národné akčné plány záruky pre deti (NAP). Parlament vyzýva zostávajúce členské štáty, aby tak urýchlene urobili tiež.

Národné akčné plány sa v jednotlivých členských štátoch líšia – nie všetky zahŕňajú nové opatrenia na riešenie chudoby a sociálneho vylúčenia detí alebo majú jasný rozpočet, harmonogram a mechanizmus monitorovania. Parlament vyzýva všetky členské štáty, aby zabezpečili úplné vykonávanie a účinné hodnotenie svojich národných akčných plánov, a opakuje svoju výzvu na urýchlené zvýšenie financovania európskej záruky pre deti.

Vyhlásenia spravodajcov

Viac..  Nový írsky premiér chce na summite EÚ apelovať na uznanie palestínskeho štátu

Sandra Pereira (Ľavica, PT), spravodajkyňa pre správu o znižovaní nerovností a podpore sociálneho začlenenia, uviedla: Približne 25 % detí v EÚ žije v ohrození chudobou a sociálnym vylúčením. Rodiny zápasia s nízkymi mzdami, neistotou a rastúcimi životnými nákladmi. Kľúčom je investovať do univerzálnych, verejných a kvalitných služieb, ako aj do zaistenia zamestnania, spravodlivých príjmov a rodičovských práv. Umožniť deťom vyrastať v spravodlivejšej a rovnoprávnejšej spoločnosti, to je to, čo požadujeme.“

Dragoş Pîslaru (Renew, RO), spravodajca uznesenia o posilnení záruky pre deti, povedal: „Dnešnou silnou politickou podporou sa zaväzujeme, že prioritou EÚ budú deti. Európska záruka pre deti je tým nástrojom, ktorý má deti vymaniť z chudoby. Európsky orgán pre deti, dodatočný rozpočet vo výške 20 miliárd eur do roku 2027 a zmysluplné vykonávanie tohto opatrenia v našich krajinách zmení život miliónom mladých duší. A nám to pozitívne zmení našu budúcnosť.“

Súvislosti

Podľa Eurostatu bolo v roku 2022 ohrozených chudobou alebo sociálnym vylúčením 95,3 milióna ľudí v EÚ, čo predstavuje takmer 22 % obyvateľstva EÚ. V roku 2022 bolo takmer každé štvrté dieťa v EÚ ohrozené chudobou a sociálnym vylúčením, pričom ich počet sa v posledných rokoch zvýšil.

O mam

Odporúčame pozrieť

D. Šuica: Presadzovanie práv detí – prísľub ochrany, rešpektu a posilnenia postavenia

Komentár Dubravky Šuicovej, podpredsedníčky Európskej komisie pre demokraciu a demografiu: Pred tromi rokmi sme dali …

Consent choices