Grécko a tragédia spoločnej pastviny

Už posledných niekoľko mesiacov si môžeme každý deň prečítať nejaké novinky v spojitosti s Gréckom. Tento spor medzi veriteľmi a predstaviteľmi Grécka je už unavujúco dlhý. Raz sa Grécku nepáčia podmienky, ktoré poskytnú veritelia a potom zas sa veriteľom nepáčia grécke podmienky. Jedny obviňujú druhých, že podmienky a opatrenia sú nedostatočné a peniaze zo záchranného balíka sa tým pádom neuvoľnia. Druhá strana zase zdôrazňuje, že nadiktované podmienky sa nedajú prijať a budú mať katastrofálny dopad na ekonomiku.

Nech už má pravdu jedna či druhá strana, celé tie mesiace čo sa prehadzuje horúci zemiak v podobe dohody sa zabúda na základnú príčinu a dôvod vzniku tejto celej situácie okolo Grécka. Tým dôvodom je už dlhoročná existencia tzv. tragédie spoločnej pastviny. V tomto prípade sa tak dá označiť spoločná mena Euro a jej podmienky existencie, o ktoré sa stará Európska centrálna banka(ECB).

Tragédia spoločnej pastviny sa dala najčastejšie pozorovať v socialistických krajinách, keď všetko bolo spoločné a zároveň to nepatrilo nikomu. Jednoducho by sa to dalo ilustrovať na rybníku plnom rýb, ktorý nepatrí nikomu, ale zároveň z neho môže loviť každý. Spoločné vlastníctvo rybníka, predurčuje ryby k vyhynutiu, keďže každý rybár bude chcieť vyloviť ryby čo najrýchlejšie a teda získať čo najviac na úkor iných. Presne takto by sa dala opísať situácia v Eurozóne, kde na začiatku to nebolo Grécko kto bol na vine. Grécko len využilo situáciu, že po jeho vstupe klesli jeho úrokové sadzby na dlhopisoch, a tak mohlo získavať zdroje na kupovanie si voličov na úkor ostatných krajín, pričom ochranné krídla zo strany ECB mu značne pomohli.

Viac..  Katarína Roth Neveďalová: Hlúpy populistický ťah potratmi

Za krátky čas sa sociálny systém grécka nafúkol, začali sa rozdávať 13. a 14. dôchodky, štátny zamestnanci začali byť veľmi dobre platení, štátne výdavky každým rokom narastajú. Grécky dlh začal strmo rásť až situácia vyústila do dvoch záchranných balíkov, čo nakoniec nepomohlo a v súčasnosti je už Grécko na pokraji úplného bankrotu.

Ťažko povedať či je na príčine neústupčivosť gréckej radikálnej vlády alebo veriteľov Grécka. Každopádne za vinníka sa dá označiť ECB a predstavitelia EÚ, keďže vytvárali podmienky pre vznik súčasnej situácie. Normálne by pri existencii drachmy Gréci doplatili na zadlžovanie sa a zvyšovanie štátnych výdavkov tým, že by drachma prirodzene na konkurenčnom trhu s ostatnými menami oslabovala. Avšak v prípade jednotnej meny táto situácia nebola možná. Otázkou je, či sa v najbližšej dobre začne hovoriť aj o tomto základnom probléme, ktorý pripustili predstavitelia ECB a v konečnom dôsledku priznajú svoju chybu či už predstavitelia ECB alebo Európskej únie.

Komentár pripravil Martin Lindák, Nadácia F. A. Hayeka.

O ram

Odporúčame pozrieť

Dôvera v ekonomiku eurozóny aj celej EÚ v apríli mierne klesla

Dôvera v ekonomiku eurozóny aj celej Európskej únie (EÚ) sa v apríli 2024 mierne zhoršila. …

Consent choices