Väčšina obyvateľov EÚ nie je spokojná s tým, ako riadi migračnú krízu

Aj keď sa EÚ snaží ako vie, dve tretiny jej obyvateľov nie sú spokojní s tým, ako riadi migračnú krízu. A až 74% občanov by si želalo, aby sa tu Únia robila viac ako doteraz. Vyplýva to z výsledkov nedávneho prieskumu Eurobarometer. Prečítajte si, ako sa na riešení migračnej krízy podieľa Európsky parlament.

Poslanci tento rok pracujú na viacerých návrhoch, ktoré by mali napomôcť riešeniu bezprecedentnej migračnej krízy. V marci prijalo plénum správu, v ktorej hodnotí situáciu v Stredomorí a požaduje komplexný prístup k migrácii.

Výbor pre občianske slobody 30. mája odobril návrh Komisie, ktorým by sa mal zaviesť štandardný európsky cestovný dokument pre všetkých migrantov.

6. júla Parlament schválil vytvorenie novej pohraničnej a pobrežnej stráže, v rámci ktorej budú národné pohraničné úrady spolupracovať s európskou agentúrou Frontex.

Komisia okrem iného navrhuje zostaviť spoločný zoznam bezpečných krajín, ktorý by mal pomôcť urýchliť vybavovanie žiadostí o azyl. Tento návrh ešte čaká schvaľovací proces v Parlamente i Rade. Spravodajkyňa k tejto téme Sylvie Guillaume (S&D, FR) vysvetľuje, že spôsob, akým dnes vyberáme a hodnotíme bezpečné krajiny sa omnoho zlepšil. Komisii totiž pritom asistujú aj ďalší hráči, ako napríklad Európsky podporný úrad pre azyl, UNHRC a mimovládne organizácie. 

Viac..  Komentár Jozefa Mihála: Sporitelia v druhom pilieri, držte sa!

Ako migráciu vidia Slováci

Odpovede slovenských respondentov sa od európskeho priemeru moc nelíšia. To, aby tu EÚ zasahovala viac ako doteraz, si želá 68% opýtaných z našej krajiny.

O dac

Odporúčame pozrieť

L. Miko: Slovensko naplno nevyužíva potenciál, ktorý mu EÚ ponúka

Vstup do EÚ priniesol Slovensku výrazné zlepšenie v mnohých oblastiach, bez neho by sa mohlo …

Consent choices