moslim, burka
Ilustračné PHOTO: © European Union- EP.

Rakúski policajti začali odhaľovať zakryté tváre moslimiek

VIEDEŇ / Zákaz nosenia šatky, ktorá zahaľuje celú tvár, platí od začiatku októbra v Rakúsku. Polícia už posilnila svoju prítomnosť na viedenskom letisku a kontroluje dodržiavanie nového nariadenia.

Moslimky si teda musia po prílete do krajiny šatku sňať, inak im hrozí zadržanie a pokuta 150 eur. Doteraz zahalené ženy na letisku odvádzali do oddelenej miestnosti, kde kontrolovali ich totožnosť podľa tváre a odtlačku prstov. „K veci budeme samozrejme pristupovať primerane, ale ako polícia skrátka musíme zákon uplatňovať,“ vysvetľoval hovorca rakúskych policajtov už 1. októbra, kedy zákon vošiel do platnosti.

V Rakúsku žije asi len 150 žien, ktoré si zahaľujú celú tvár. Opatrenie sa preto bude najviac dotýkať predovšetkým cudziniek, ktoré do krajiny priletia, píše portál novinky.cz.

Viac..  D. Šuica: Presadzovanie práv detí - prísľub ochrany, rešpektu a posilnenia postavenia

Zmyslom zákona, ktorý zakazuje zahaľovanie celej tváre burkou, nikábom ale napríklad aj kuklou, je „zaistenie súdržnosti v otvorenej spoločnosti.“ Proti tomuto zákonu sa však postavili niekoľkí aktivisti, a v karnevalových maskách protestovali v uliciach Viedne.

Viac informácií sa dozviete na spravodajskom portáli www.noviny.sk

O dac

Odporúčame pozrieť

Minister Blanár vo Viedni: Rakúsko je pre nás viac než sused

Minister zahraničných vecí a európskych záležitostí Slovenskej republiky Juraj Blanár rokoval vo Viedni so spolkovým …

Consent choices