Rusko a Ukrajina sa dohodli na dočasnom prímerí

krym
Krym, Ukrajina. PHOTO: Flickr.

KYJEV/SIMFEROPOL – Na Kryme sa dnes koná referendum, ktoré má potvrdiť rozhodnutie tamojšieho parlamentu z 6. marca o prijatí juhoukrajinského poolostrova k Rusku. Výsledok je daný vopred vzhľadom k tomu, že Krym už obsadili ruské ozbrojené jednotky a obyvateľstvo je na Kryme prevažne ruskojazyčné.

Merkelová chce misiu OBSE na Ukrajine

Merkelová vyzvala ruského prezidenta rozšíriť misiu OBSE na Ukrajine.„Nemecká kancelárka diskutovala s ruským prezidentom o napätej situácii na Ukrajine,“ povedal nemecký hovorca Steffen Seibert. Merkelová chce na Ukrajinu a na východ krajiny poslať pozorovateľov, píše ITAR TASS.

Výcvik ukrajinských vojakov pri ruskej hranici

Ukrajinská spravodajská stanica oznámila, že ukrajinskí vojaci sa presunuli na výcvik k hranici s Ruskom do mesta Černihiv. Odvysielala reportáž o presúvajúcich sa tankoch, obrnených transportéroch a vojenskej technike, informovala agentúra ITAR TASS.

Turčinov varuje Ukrajinu pred nebezpečenstvom

Úradujúci prezident Alexander Turčinov reagoval na tri úmrtia počas dvoch dní v Donecku a Charkove. Obvinil „kremlinských agentov“ z organizovania násilných demonštrácii. Upozorňuje, že reálnym nebezpečenstvom by mohla byť invázia ruských vojsk cez východnú hranicu, píše The Irish Times.

Putin a Merkolová rokovali o misii OBSE na Ukrajine

Vladimir Putin a Angela Merkelová diskutovali telefonicky u o kríze na Ukrajine a referende na Kryme. „Rusko bude rešpektovať rozhodnutie krymského obyvateľstva,“ povedal hovorca tlačovej služby Kremľa. Prezidenta znepokojuje situácia v Ukrajine, uviedla agentúra ITAR TASS.

Demoštranti v Donecku chcú svojho guvernéra

Približne tisíc demonštrantov sa zhromaždilo pred úradom v Donecku a dožadujú sa vydania „ľudového guvernéra“ Pavla Gubareya. Demonštranti chcú počuť vysvetlenie Nikolaja Frantovského. Chcú tiež, aby bol Gubarey prepustený, informovala agentúra ITAR TASS.

Lavrov: Referendum je v súlade s právom

Referendum o budúcom štatúte ukrajinského polostrova Krym je plne v súlade s medzinárodným právom ako aj s Chartou Organizácie Spojených národov. V telefonickom rozhovore s americkým ministrom zahraničia Johnom Kerrym to povedal šéf ruskej diplomacie Sergej Lavrov.

Úrady už pripravujú oslavy

Viac..  Scholz varoval pred voľbami do EP pred nárastom pravicového populizmu

Po vyše šiestich hodinách hlasovalo v referende na Kryme už takmer 50 percent registračných voličov. Miestni očakávajú, že účasť napriek nepriaznivému počasiu presiahne 80 percent. Za pripojenie k Rusku sa vysloví pravdepodobne vyše 90 percent hlasujúcich.

Rusko a Ukrajina sa dohodli! Uzavreli prímerie

Ministri obrany Ukrajiny a Ruska sa dohodli, že obe krajiny uzatvoria na Kryme prímerie do 21. marca. Počas tohto obdobia nepodniknú ruské vojská na polostrove žiadne akcie proti ukrajinským vojenským zariadeniam. Podľa agentúry Reuters o tom informoval ukrajinský minister.

Voliči sa rozhodujú medzi dvoma otázkami

Na Kryme sa voliči rozhodujú medzi dvoma otázkami. Ani jedna z nich však fakticky neznamená odmietnutie pripojenia k Rusku. Jedna znie: Ste za znovuzjednotenie Krymu s Ruskom a právom subjektu Ruskej federácie? Druhá: Ste pre obnovenie platnosti ústavy z roku 1992 a pre status Krymu ako súčasti Ukrajiny?

3 000 demonštrantov v Charkove

V centre Charkova na Ukrajine sa zhromaždil zástup 3 000 ľudí. Tí chcú zmenu režimu na federáciu. Demonštranti podporili svoje idey ako hlučnými heslami ako „referendum“, „Rusko“, či „Sme s vami, Krym!“ Informácie poskytla agentúra ITAR-TASS.

V Sudaku už odhlasovalo viac ako 44 percent

Predseda krymskej volebnej komisie Michail Malyšev na poludnie informoval, že počas štyroch hodín referenda odovzdalo v Sudaku hlas viac ako 44 percent registrovaných voličov. Väčšina voličov hlasovala zrejme za pripojenie k Rusku. Uviedla agentúra ITAR-TASS.

Viac sa dozviete na spravodajskom portáli www.noviny.sk

O red

Odporúčame pozrieť

Putin

NEMECKO: Šéf námorníctva po kontroverzných výrokoch o Kryme odstúpil

BERLÍN 23. januára (SITA/AP) – Šéf nemeckého vojenského námorníctva v sobotu odstúpil zo svojej funkcie …

Consent choices