galileo
PHOTO: © European Union, 2013

Prvý európsky satelitný systém. Galileo vraj premení milióny na miliardy!

galileo
PHOTO: © European Union, 2013

Viete, čo je to Galileo? Nielen slávny taliansky filozof, astronóm, fyzik a matematik, ktorého zvolanie „a predsa sa točí!“ sa zapísalo do histórie. Galileo je aj prvý európsky satelitný navigačný systém, ktorý vraj pre náš kontinent predstavuje obrovský potenciál. Poslanci si myslia, že vďaka nemu dokáže do roku 2020 do Únie pritiecť neuveriteľných 90 miliárd eur. Na začiatku ale stojí investícia, o ktorej hlasovali v Európskom parlamente.

Hoci Galileo odštartoval už v 90-tych rokoch 20. storočia, dodnes nemá definitívnu podobu. V súčasnosti fungujú štyri satelity, avšak do konca roka 2014 ich má byť až desať. Vtedy má už byť služba plne funkčná. Na to však bude potrebná nemalá investícia.

„Trval som na tom, aby sa istá suma – konkrétne 110 miliónov eur – vyhradila na vývoj aplikácií,“ objasnil po hlasovaní poslanec Marian Jean Marinescu. Tvrdím že systém sa využije v cestnej bezpečnosti, riadení dopravy, letectve, ale aj v poľnohospodárstve. Kým jedna skupina poslancov predpokladá, že sa investícia niekoľkonásobne vyplatí, Skupina zelených je skeptická. 90 miliárd eur je podľa nich absolútne nereálna čiastka. Aj preto sa zdržali hlasovania.

Viac..  Narazili ste na deepfake videá? Nová legislatíva ich môže obmedziť

„Existuje mnoho štúdií o ekonomickom zisku zo systému GPS. A tieto zisky možno dosiahnuť cez aplikácie na báze amerického systému,“ vysvetľuje Phillipe Lamberts. „Otázka teda je – aké dodtatočné náklady tu generujeme a akú skutočnú pridanú hodnotu získame. Presvedčivú odpoveď na to nedáva žiadna štúdia. Tieto plány sú teda iba nesplniteľným snom.“

Hoci projekt pri hlasovaní nezískal jednohlasnú podporu poslancov, výsledky hlasovania stačili na to, aby pokračoval. Rozpočet je potvrdený, priority ujasnené. Ukáže sa teda, ktorá strana bola tým správnym prorokom.

Pozrite si video o systéme, od ktorého si poslanci tak veľa sľubujú:

 

O nin

Odporúčame pozrieť

Ivan Štefanec: Energetická náročnosť bývania sa musí zmenšiť, budúcnosť je fotovoltika

Na bezplatný odber spravodajstva z EÚ do vášho emailu sa môžete prihlásiť tu: PRIHLÁSENIE. Energetická …

Consent choices