Každoročne je 8 miliónov obyvateľov EÚ obvinených alebo podozrivých z trestného činu

súdne kladivko
PHOTO: Flickr.

V Európskej únii žije 500-miliónov ľudí z 27-ich krajín. V rámci slobodného pohybu môžeme žiť, pracovať, cestovať a nakupovať kdekoľvek v Európe. Niekedy však čelíme rôznym prekážkam, vylúčeniu i diskriminácii. Pre všetkých Európanov platia rovnaké práva, či už ide o jednotný trh, medzinárodné manželstvo, ochranu osobných údajov, nakupovanie cez internet alebo zdravotne postihnutých občanov.

Až 12 miliónov Európanov žije v inom členskom štáte. To však nemení nič na tom, že majú rovnaké možnosti, ako v hociktorej krajine EÚ. Iné to nie je ani v prípade, keď sa stanete obeťou zločinu. Bez ohľadu na to, kde sa práve nachádzate, máte právo na pomoc, ochranu a spravodlivosť. V otázke trestného činu ostaneme aj naďalej – obvinení môžu za účelom spravodlivého procesu kontaktovať svojho právnika, rodinu aj konzulát.

Láska nepozná hranice a v Európe je až 16 miliónov medzinárodných párov. Európska únia uľahčuje situáciu aj v tomto smere, kedy schvaľuje predpisy o nakladaní so spoločným majetkom. Ak sa so svojou polovičkou vyberiete na medové týždne do zahraničia a náhodou stratíte pas, môžete ostať pokojní. Nové doklady vám totižto vystavia na ktoromkoľvek veľvyslanectve členskej krajiny.

Viac..  Právo na opravu: jednoduchšie opravy ako lákavejšia možnosť pre spotrebiteľov

Európska únia myslela aj na telesne postihnutých občanov, ktorí si bez problémov dokážu nájsť prácu, ale aj nakupovať cez internet z iných členských krajín. On-line európska kúpna zmluva ochraňuje vaše práva, napríklad i pri vrátení tovaru. Tieto predpisy ocenia tiež podnikatelia, ktorí môžu vďaka rovnakým podmienkam obchodovať kdekoľvek v EÚ.

Viac sa dozviete v priloženom videu.

O ruz

Odporúčame pozrieť

Europska unia

Europarlament oslavuje 20. výročie najväčšieho rozšírenia EÚ

Tento týždeň si poslanci Európskeho parlamentu, zástupcovia EÚ a členských štátov a mladí ľudia narodení …

Consent choices