Je to možné? Za zmenu klímy na Zemi sú zodpovedné aj kravy

kravička
Ilustračné. PHOTO:Flickr.

Zmena klimatických podmienok Zeme je už v takom štádiu, že riešenia neznesú odklad, vyzývajú odborníci.

Meteorologička Miriam Jarošová na otázku spravodajského portálu EuropskeNoviny.sk či je alarmujúci 2% nárast priemernej teploty vzduchu predzvesťou vážnych zmien aj na Slovensku odpovedala: „Z meteorologického pohľadu pôjde nielen o vyššie teploty, ale aj o zvýšenie výskytu nebezpečných poveternostných javov na našom území. Môžeme očakávať častejší výskyt silných prívalových zrážok a z nich vznik prívalových povodní. Na druhej strane bude pribúdať lokalít, kde vyparovanie z pôdy bude vyššie ako zrážkový úhrn a môže nastať problém so zásobovaním a distribúciou vody“.

Varovanie klimatológov

Ako hlavný problém na Slovensku klimatológov znepokojuje posunutie pestovateľských pásiem jednotlivých plodín smerom na sever. Znamená to, podľa nich, že napríklad plodiny, ako sú kukurica, cukrová repa, rajčiny, paprika, melóny, sa presunú do teraz typicky zemiakarských oblastí. Väčšie suchá v južných častiach krajiny spôsobia, že budeme musieť intenzívnejšie, kvalitnejšie a hlavne skôr zavlažovať.„Samozrejme, so zvýšením priemernej teploty sa zvýši aj hrozba objavenia sa živočíchov, ktorí u nás nie sú typickí a môžu prenášať choroby, ktoré u nás v súčasnosti majú tiež len ojedinelý výskyt“, dodáva Jarošová.

Presídľovanie a napätie medzi ľuďmi ako následok klimatických zmien

Celosvetová nadácia Environmental Justice Foundation (EJF) vo svojej správe z marca tohto roku upozorňuje, že zmena klimatických podmienok na Zemi už nie len otázkou lokálneho charakteru a záležitosťou meteorológov. Od roku 2012 prišiel každý druhý človek nejakým spôsobom do kontaktu s prírodnou katastrofou a preto EJF vyzýva vlády a politikov aby hrozbu presídľovania a z toho vznikajúce sociálne tlaky prestali ignorovať a začali ich vnímať ako významné faktory pri stupňovaní napätia vo svete. Podľa ostatných výskumov nárast teploty o 1 stupeň Celzia spôsobí nárast počtu konfliktov medzi skupinami o 14 percent a násilia medzi jednotlivcami o 4 percentá, píše EJF v spomenutej správe.

Viac..  Správa EEA: Európa nie je pripravená na dôsledky klimatických zmien

Steve Trent, výkonný riaditeľ EJF, v správe uviedol: „Zmena klímy prináša zvýšené násilie a nestabilitu najchudobnejším a najzraniteľnejším ľuďom na svete. To je už dnes hnacou silou pre ich odchod z domovov, a bude sa to diať aj naďalej v stále väčšom počte“. Vlády a medzinárodné organizácie musia prestať debatovať a musia začať prijímať opatrenia k zmierneniu zmeny klímy. Ďalším krokom musí byť vytvorenie účinných postupov pri prispôsobovaní sa ľudí novej situácii a zavádzanie novej ochrany do života pre tých, ktorí sú už postihnutí. Ako je v správe ďalej uvedené, ľudské práva a národná bezpečnosť musí byť vnímaná aj v súvislosti s terajšími klimatickými zmenami.

Pre viac informácií si pozrite priložené video:   

 

O tkl

Odporúčame pozrieť

polnohospodarstvo

Komisia investuje 90 miliónov eur na 17 nových projektov na podporu zdravej pôdy

Európska komisia investuje 90 miliónov EUR do 17 nových výskumných projektov, ktoré prispejú k misii EÚ: …

Consent choices