Gorbačov: Západ a Rusko sú v novej studenej vojne, pre USA

gorbačov
Michail Sergejevič Gorbačov. PHOTO: Flickr.

MOSKVA – Západ a Rusko sú podľa Michaila Gorbačova v novej studenej vojne. Posledný sovietsky prezident, ktorý prispel v osemdesiatych rokoch minulého storočia k ukončeniu studenej vojny medzi Východom a Západom, sa na túto tému vyjadril v rozhovore pre časopis Time. Okrem toho Washingtonu vyčíta, že sa k Rusku od rozpadu Sovietskeho zväzu správa ako k provincii.

„Sme uprostred novej studenej vojny? Áno, naozaj sme,“ vyhlásil osemdesiattriročný politik, ktorého práve Time v roku 1987 vyhlásil za „Muža roku“ a o dva roky neskôr aj za „Muža desaťročia“. Za všetko podľa neho môžu USA.

„V rokoch po rozpade ZSSR, sa z nás Západ snažil spraviť akýsi zapadákov, provinciu,“ myslí si Gorbačov. „Naša krajina to nemôže nechať len tak. Nie je to len o hrdosti,“ pokračuje. „Je to Amerika, kto chce všetko diktovať,“ dodal otec prestavby v niekdajšom východnom komunistickom bloku.

Gorbačov sa, ako už viackrát v minulosti, zastal politiky ruského prezidenta Vladimira Putina voči Ukrajine. „Putin začal jednať sám,“ poznamenal k anexii Krymu. „Jeho postoj bol v záujme väčšiny,“ myslí si.

Viac..  Šefčovič poprial Pellegrinimu úspešný výkon mandátu v časoch mimoriadnych výziev

Američanom netreba veriť

„Pre krajinu, ktorá bola veľmocou, je momentálna dominancia USA v globálnych záležitostiach nepríjemnou realitou a zdrojom frustrácie“ tvrdí. Západ sa, podľa Gorbačova, snažil Rusov vytlačiť z geopolitiky.

„Je ťažké znižovať Rusov. My poznáme svoju cenu,“
zdôraznil. Ak však USA nebudú chcieť zmenu vo vzťahoch s Ruskom, Gorbačov má pre Putina radu, aby vydržal: „Naučil som sa, že môžeš Američanov počúvať, ale nemôžeš im veriť. Keď si vezmú niečo do hlavy, otočia svet hore nohami, aby to dosiahli.“

Viac sa dozviete na spravodajskom portáli www.noviny.sk.

O red

Odporúčame pozrieť

Putin

NEMECKO: Šéf námorníctva po kontroverzných výrokoch o Kryme odstúpil

BERLÍN 23. januára (SITA/AP) – Šéf nemeckého vojenského námorníctva v sobotu odstúpil zo svojej funkcie …

Consent choices