Chcete sa stať europoslancom? Pozrite sa, čo všetko vás čaká

Európsky parlament
Európsky parlament, Štrasburg. PHOTO: Flickr.

Volíme ich každých päť rokov, aby našu krajinu reprezentovali na európskej úrovni. Europoslanci, ktorých je v súčasnosti 751, majú na starosť záujmy pre vyše 500 miliónov občanov. Ich funkcia sa často skloňuje v súvislosti s rozprávkovým platom, ale pravdou ostáva, že v Parlamente sú v prvom rade pre nás. Ich práca si tiež žiada, aby sa pravidelne stretávali so svojimi voličmi i na domácej pôde.

Ak ste zatúžili po kariére europoslanca, na to, aby ste mohli kandidovať, musíte byť právne spôsobilý. Dovŕšením 18-teho roku života a záujmom o európske dianie môžete skúsiť šťastie v jednej z najvýznamnejších európskych inštitúcií aj vy. Brusel pritom nikoho nediskriminuje a veľkú politiku môže robiť tak ako muž, aj žena.

Po úspešnom zvolení vás čaká práca v Parlamente a raz mesačne musíte absolvovať plenárne zasadnutie v Štrasburgu. Práve tu sa konajú veľké diskusie a prijímajú dôležité rozhodnutia, ktoré udávajú ďalšie smerovanie európskej politiky. Stretnutie a rokovanie o významných témach trvá štyri dni.

Viac..  Europoslanci schválili podporu obchodu pre Ukrajinu aj ochranu poľnohospodárom EÚ

Poslanci sa podľa zamerania rozdelia do menších skupín, v ktorých sa venujú konkrétnej oblasti. V súčasnosti si môžu zvoliť až z dvadsiatich výborov, ktoré sa týkajú napríklad financií, ochrany životného prostredia, poľnohospodárstva, či dopravy. Taktiež existujú aj schôdze, na ktorých sa stretávajú poslanci rôznej národnosti na základe ich príslušnosti k politickej skupine.

O práci europoslanca sa dozviete viac v priloženom videu.

O ruz

Odporúčame pozrieť

Európsky parlament

Odhalenie špiónky aj podpora 50 miliárd eur. Europarlament zhodnotil dva roky vojny

Už sú to dva roky od agresívneho napadnutia Ukrajiny Ruskom. Toto dvojročné obdobie bilancoval už …

Consent choices