Frešo: Vláda nemôže zasahovať do kompetencií krajov podľa osobných sympatií

frešo
Predseda Bratislavského samosprávneho kraja (BSK) Pavol Frešo. PHOTO:Flickr.

„Nízke čerpanie ale ani slabá angažovanosť v získavaní eurofondov nemôžu byť dôvodom na odoberanie kompetencií krajov,“ uviedol predseda Bratislavského samosprávneho kraja (BSK) Pavol Frešo. Úvahy o tomto zámere, ktoré naznačil predseda vlády na včerajšom zasadnutí Vlády SR v Banskobystrickom kraji, označil predseda BSK za neuvážené.

„Pán Kotleba nie je moja krvná skupina, ale iniciatívy, v ktorých si vláda bude selektovať akému kraju a čo odoberie, narušujú princípy o nezávislom postavení regionálnej samosprávy zakotvenej v Európskej charte miestnej samosprávy, ku ktorej sa Slovensko zaviazalo. Ani Korutánsku, na ktorého čele stál v minulosti hajtman Jörg Haider, kompetencie z centrálnej vlády niekto neodobral,“ povedal Pavol Frešo.

Podľa župana je poľutovaniahodné, ak sa eurofondy v ktoromkoľvek kraji nevyužívajú dostatočne, ale to nie je dôvod na hrubý zásah do fungovania regionálnej samosprávy. „Náš kraj má dlhodobo obmedzené možnosti v čerpaní eurofondov, snažiť sa musíme využiť čo najlepšie aj to málo. Každý župan bude skladať účty do rúk obyvateľom kraja, nie do rúk práve aktuálnej vládnucej strany,“ uviedol Pavol Frešo. Vláda by mala podľa župana vytvoriť priestor pre spoluprácu s regiónmi bez ohľadu na to, kto stojí v ich čele. „Samozrejme, ak jej ide skutočne o rozvoj a podporu regiónov,“ dodal Pavol Frešo.

Viac..  MS SR odmieta kritiku Európskej komisie, na pozastavenie plánu obnovy nevidí dôvody

O ram

Odporúčame pozrieť

MS SR odmieta kritiku Európskej komisie, na pozastavenie plánu obnovy nevidí dôvody

Ministerstvo spravodlivosti (MS) SR je presvedčené, že na pozastavenie plánu obnovy a odolnosti neexistujú dôvody. …

Consent choices