šefčovič
Maroš Šefčovič, podpredseda EK. PHOTO: redakcia/red.

Energetická únia zmení prístup štátov k energiám, hovorí Šefčovič

šefčovič
Maroš Šefčovič, podpredseda EK. PHOTO: redakcia/red.

Podpredseda EK Maroš Šefčovič na Slovensku osobne predstavil program energetickej únie. Stetnutie s verejnosťou organizovala Informačná kancelárie Európskeho parlamentu na Slovensku – IKEP. Do konca roka má eurokomisár naplánované návštevy v 18 členských štátoch. Od únie sľubuje sprehľadnenie a zjednodušenie cenových štruktúr na európskom trhu s energiami.

V akom procese je plán Energetickej únie?

Členským krajinám chceme vysvetliť, čo pre nich energetická únia znamená, získať ich reakcie na naše konkrétne analýzy tak, aby sme na jeseň budúceho roku mohli predložiť správu o stave únie. Tá by mala odrážať ako členské krajiny vidia svoje možnosti v rámci energetickej únie. Popritom budeme pracovať na legislatívnych návrhoch, ktoré sú zahrnuté v pláne. Tento rok chceme predložiť reformu obchodovania s emisiami CO2, komplexnú reformu trhu s elektrinou pre EÚ, stratégiu ako by ropa mohla lepšie využívať skvapalnený plyn. Plánujeme rokovať o diverzifikácii dodávok plynu pre EÚ s krajinami Azerbajdžan či Turkmenistan a pokračovať v 3-stranných rokovaniach s Ukrajinou a Ruskom.

Slovensko môže vyvážať elektrinu do zahraničia. Mohlo by z toho budúcnosti ťažiť?

Určite áno. Cieľom je odstránenie administratívnych bariér, ktoré často bránia v obchodovaní, pretože členské krajiny majú rozdielnu cenovú štruktúru. Snažíme sa tento problém riešiť nielen na európskej úrovni, ale aj regionálnej. Chceme umožniť, aby susedné krajiny v regiónoch mohli voľnejšie obchodovať s energiu. Došlo by tak k zvýšeniu tlaku na trhu a tento jav by sa mohol odraziť na znížení cien. Návrh budeme intenzívne konzultovať so všetkými členskými krajinami, operátormi na trhu s elektrinou, občianskymi združeniami, mimovládnym sektorom. Na základe tejto diskusie chceme prísť s konkrétnou legislatívou v polovici budúceho roka.

Ak by sa prepojili trhy, či už ide o elektrinu alebo plyn, v prípade Slovenska by mohli ceny poklesnúť?

Verím tomu, že áno. Keď si porovnáme ceny s USA, v Európe sú podstatnejšie vyššie. Sme síce energetický importér, ale rozdiel, ktorí užívatelia musia platiť je spôsobený tým, že do koncových cien energií sa prenášajú rôzne sieťové poplatky a zdanenia. To spôsobuje zvýšenie cien a navyše sú v každom štáte iné.

Viac..  Michal Wiezik: Europarlament pripravil legislatívu proti obchádzaniu sankcií

Keďže trh sa zväčší, mohli by sme mať aj lepšiu vyjednávaciu pozíciu s Ruskom v súvislosti s plynom?

Z európskeho pohľadu je dôležité, aby nedochádzalo k zneužívaniu dominantného postavenia na trhu, preto aj EK začala konanie voči Gazpromu. Šéfovia štátov a vlád počas marcového zasadnutia podporili oveľa väčšiu transparentnosť v tom, ako sa stanovujú ceny energií, podpisujú medzivládne zmluvy, ale aj  to, akým spôsobom sa uzatvárajú komerčné kontrakty medzi firmami. A to z toho dôvodu, aby sme mali oveľa väčší prehľad o ponukách, ktoré prichádzajú z druhej strany. Chceme dosiahnuť vyjednávaciu pozíciu, aby sme mohli povedať, že platíme spravodlivé a férové ceny.

Energetická únia je ambiciózny projekt. Máte v radoch EÚ podporu?

Zatiaľ cítime veľkú podporu. Samozrejme musíme na nej naďalej pracovať, pretože hoci bol celoeurópsky koncept prijatý pozitívne, na to aby sme ho zrealizovali musíme získať podporu aj pre jednotlivé legislatívne návrhy. A som presvedčený, že to nebude také jednoduché, keďže musíme zmeniť optiku jednotlivých ministrov z národnej na európsku. To je proces, v ktorom budeme musieť hľadať kompromisy.

Na otázky spravodajského portálu EuropskeNoviny.sk odpovedal podpredseda Európoskej komisie pre energetickú úniu Maroš Šefčovič.

O jac

Odporúčame pozrieť

europsky parlament

Europoslanci žiadajú ráznu reakciu v rámci boja proti ruskému zasahovaniu

Európsky parlament vyzýva politické vedenie v EÚ a členské štáty, aby urýchlene a rázne bojovali …

Consent choices