sulik
Richard Sulík, europoslanec. PHOTO © European Union- EP.

Richard Sulík: Som proti kvótam na migrantov, nedokážeme integrovať ani Rómov

Poslanec Richard Sulík je v otázke kvót pre migrantov jednoznačne proti. Prirodzenou úlohou EÚ je podľa neho ochrana vonkajších hraníc. Únia by preto podľa neho nemala šetriť na agentúre Frontex, ktorá ich má na starosti. Ostatným europoslancom vyčíta odtrhnutosť od reality, pretože neriešia príčiny problémov ale symptómy.

Otázka migrantov je v europarlamente stále aktuálna, chceme ich alebo nie?

Už viackrát som sa vyjadril, že som proti kvótam migrantom z viacerých dôvodov. Po prvé, Slovensko nedokáže integrovať približne 200 000 občanov, ktorí žijú v osadách – prevažne Rómov. Po druhé, o tom, koľko utečencov krajina zoberie, nesmie rozhodovať Európska Komisia. Bolo by to posunutie ďalšej kompetencie na Komisiu. Slovensko by sa tak pripravilo o suverénne rozhodovanie v tejto oblasti.

Kvóty nemajú byť záväzné, mali by mať odporúčací charakter. Ani s tým nesúhlasíte?

Ak pôjde len o odporúčanie, tak v poriadku, ale myslím si, že kvóty nič nevyriešia. Čo treba spraviť, je zastaviť prílev migrantov.

Medzi migrantmi vraj prichádzajú aj rôzni radikáli. Viktor Orbán v europarlamente hovoril, že by nebolo zlé diskutovať o treste smrti, aby ich to odstrašilo. Ako pristupujete k tomuto vyjadreniu?

To riziko, že sa medzi migrantmi budú vyskytovať bojovníci Islamského štátu rozhodne existuje. A najmä, migrujúcich obyvateľov je obrovské množstvo, hovoríme o státisícoch ľudí ročne. Musíme to riešiť, no nie zavádzaním trestu smrti. Mali by sme sa mu snažiť vyhnúť napríklad aj tak, že sa zameriame na utesnenie južnej hranice.

Akým spôsobom by mala EÚ riešiť prílev migrantov podľa vás?

Najprv musíme prílev znížiť. Existuje európska agentúra pre ochranu vonkajších hraníc, Frontex. Jej by som navýšil rozpočet. Ak existuje niečo ako prirodzená úloha Európskej únie, tak je to ochrana vonkajších hraníc. Je to skutočná výzva pre úniu, lebo nikto iný ju neochráni. Je zrejmé, že prílev migrantov neznížime na nulu, niektorí migranti sa sem dostanú. Vtedy treba rozhodnúť rýchlo o azyle. Ak ho nedostanú, mali by sa vrátiť späť do svojej krajiny.

Ako sa pozeráte na to, akým spôsobom rieši problém migrantov Austrália. Vojenské lode strážia pobrežia a odtáčajú migrantov. Ak majú nejaký problém, dajú im záchranné vesty prípadne dodajú palivo, aby mohli odísť. Mala by únia postupovať podobne, ale je to príliš extrémne riešenie?

Viac..  Jozef Mihál: Nástup umelej inteligencie všetkých zaskočil, na stole je prvý zákon jej regulácie

Austrália je civilizovaný svet a ak toto riešenie funguje, netreba sa štítiť ho vyskúšať.

Môže Slovensko dostať pokuty, ak by odmietlo kvóty?

Ak budú záväzné, tak áno. Európska únia má na to páky, preto sa treba ozvať teraz a vyjadriť nesúhlas. Premiér Róbert Fico sa síce párkrát vyjadril, že je proti migrantom, ale všetci štyria poslanci SMER-u hlasovali za kvóty, teda za uznesenie, ktorým EP vyzýva komisiu, aby pripravila kvóty. Hoci sa premiér vyjadril, že sú podľa neho odtrhnutí od reality, na to predsa slúžia politické strany, aby konali jednotne. Nepovažujem za správne, že na Slovensku prezentuje názor proti prílivu migrantov a potom všetci štyria poslanci sklopia uši a zahlasujú za. Len Jana Žitňanská a ja sme hlasovali proti, Pál Csáky sa zdržal, zvyšní hlasovali za.

Aká nálada panuje v EP v otázke migrantov?

Mám dojem, že stovky poslancov tu v EP žijú v akejsi bubline, ktorá si nepripúšťa problémy. Riešia symptómy a neriešia príčiny. To, že sem chodia utečenci, je len symptóm. Príčinou je, že severná Afrika je značne destabilizovaný región a ak sa má niekde EÚ angažovať, tak rozhodne tam.

Únia by teda podľa vás mala finančne investovať do severnej Afriky?

Nie, ale mala by prispieť k stabilizácií, čo nemusia byť len peniaze, ale napríklad rozumne použitá vojenská sila, ale najmä diplomatické úsilie. Za dobu, kedy bola Cathrine Ashton Vysokou komisárkou pre zahraničnú politiku totiž EÚ premrhala veľmi veľa príležitostí.

Na otázky spravodajského portálu EuropskeNoviny.sk odpovedal europoslanec Richard Sulík.

O jac

Odporúčame pozrieť

SaS povedie do eurovolieb Sulík, nasledujú Jurzyca a Marcinková

Kandidátnu listinu strany SaS do eurovolieb povedie jej súčasný predseda Richard Sulík. Na druhom mieste …

Consent choices