Štít na ochranu osobných údajov je podľa Schremsa takmer ako bezpečný prístav

Dohoda zvaná bezpečný prístav mala do októbra 2015 riadiť ochranu osobných údajov občanov EÚ. Max Schrems to ale zmenil, keď si od Facebook-u žiadal svoje údaje späť a podnietil Európsky súdny dvor k anulovaniu bezpečného prístavu.

Bezpečný prístav ale potrebuje istú náhradu. Tú Komisia navrhla a nazvala ju tzv. Štít na ochranu osobných údajov, čo ale odporca Max Schrems považuje za nový, respektíve len premenovaný bezpečný prístav. Sú tu dva hlavné problémy. Prvým je vládou odobrené sledovanie. Štít na ochranu osobných údajov na tom nič nemení. Druhým problémom je komerčný sektor, teda čo napríklad môžu s údajmi robiť interne Facebook či Google,“ povedal Schrems.

Za hlavnú otázku budúcnosti Európy považuje to, či bude Únia presadzovať právo na ochranu súkromia. Toto sa môže zmeniť o dva roky, kedy má prísť reforma ochrany údajov. Najmä kvôli neexistencii pokút. V Rakúsku je maximálna pokuta 25 000 eur. Žiadať právnika o výklad dodržiavania zákona bude pre firmu drahšie, než keby zákon porušila,“ agrumentuje.

Viac..  Prezident Európskej rady pre inovácie sa stretol s inovačnou špičkou Slovenska

Schrems zároveň dodáva, že nie je úplná pravda ak nám firmy tvrdia, že my zodpovedáme za svoje údaje na internete tým, aké je naše online chovanie: Vaše údaje zverejnia priatelia, kolegovia môžu zverejniť vaše telefónne číslo. Ani nemusíte byť na Facebook-u a on už má vaše údaje. Niečo by sa možno dalo zmeniť legislatívne. Európsky parlament požaduje reformu ochrany osobných údajov. T by mohla byť výrazná zmena.“

Viac sa dozviete v priloženom videu:

O vik

Odporúčame pozrieť

V. Bilčík: Je neakceptovateľné, aby Meta držala svojich používateľov ako rukojemníkov

Americká digitálna spoločnosť Meta začala v týchto dňoch vyzývať používateľov a používateľky jej sociálnych sietí …

Consent choices