Vladimír Bilčík, europoslanec /EPP/. PHOTO: European Union 2020 - EP

V. Bilčík: Je neakceptovateľné, aby Meta držala svojich používateľov ako rukojemníkov

Americká digitálna spoločnosť Meta začala v týchto dňoch vyzývať používateľov a používateľky jej sociálnych sietí Instagram a Facebook, aby si aktivovali predplatné vo výške 12,99 eur mesačne v prípade, ak si želajú ochranu svojho súkromia. Ak nezaplatia, udeľujú spoločnosti súhlas s tým že ich osobné údaje budú použité na cielenie reklamy. Podľa slovenského europoslanca Vladimíra Bilčíka je neakceptovateľné, aby Meta podmieňovala dodržiavanie európskych pravidiel zavedením poplatkov.

„Meta robí z používateľov Instagramu a Facebooku rukojemníkov. Buď zaplatia alebo obetujú súkromie. Práva však nie sú na predaj. Je neakceptovateľné, aby táto platforma podmieňovala dodržiavanie európskych pravidiel o ochrane osobných údajov výmenou za peniaze,“ vyhlásil slovenský europoslanec Vladimír Bilčík.

Americká spoločnosť, ktorá v januári dostala od EÚ pokutu vo výške 390 miliónov eur za nedodržiavanie všeobecného nariadenia GDPR, podľa neho zneužíva svoje postavenie na trhu. „Meta má v Európe milióny používateľov a využíva svoju dominanciu. Ráta s tým, že väčšina používateľov radšej odklikne súhlas s používaním osobných údajov na cielenie reklamy ako platiť nemalý poplatok 13 eur mesačne. Právo na súkromie tak budú mať len tí, ktorí si to budú môcť dovoliť,“ zdôraznil Bilčík.

Bilčík avizoval, že túto tému bude v Bruseli aktívne riešiť. „Určite to bude veľká téma v Európskom parlamente a v ďalších európskych inštitúciách, ktoré majú na veľké online platformy páky. Napriek tomu, že niektorí politickí hráči dnes na Slovensku spochybňujú rolu Európskej únie, je neodškriepiteľným faktom, že Slovensko len ako pevná súčasť silného európskeho celku vie vzdorovať svojvôli technologických gigantov,“ uzavrel Bilčík.

Viac..  Europarlament schválil historicky prvé pravidlá EÚ o boji proti násiliu na ženách

Vladimír Bilčík sa v Európskom parlamente okrem iného venuje politikám, ktorých cieľom je väčšia sloboda médií a efektívnejší boj s dezinformáciami. Ako tieňový spravodajca európskych ľudovcov (EPP) sa podieľal aj na príprave nového európskeho zákona o digitálnych službách (DSA), ktorý vstúpil do platnosti v auguste, a ktorý zaviedol nové pravidlá a povinnosti práve pre veľké online platformy v súvislosti s bezpečnosťou a ochranou bežných užívateľov internetu.

O mam

Odporúčame pozrieť

europsky parlament

Europoslanci žiadajú ráznu reakciu v rámci boja proti ruskému zasahovaniu

Európsky parlament vyzýva politické vedenie v EÚ a členské štáty, aby urýchlene a rázne bojovali …

Consent choices