brexit
Ilustračné PHOTO: © European Union.

Brexit je tu, vláda oficiálne zaháji vystúpenie Británie z EÚ

LONDÝN / Británia v stredu oficiálne oznámi Európskej únii zámer ukončiť svoje členstvo, čo povedie k začatiu rokovaní medzi Londýnom a Bruselom o jednotlivých aspektoch takéhoto kroku.

K samotnému vystúpeniu krajiny z EÚ by malo dôjsť najneskôr o dva roky, teda v závere marca 2019, nie je však vylúčené ani predĺženie rokovaní, ak si to budú okolnosti vyžadovať.

Mimoradny summit o mesiac

Britská premiérka Theresa May oznámi uplatnenie príslušného článku Lisabonskej zmluvy predsedovi Európskej rady Donaldovi Tuskovi, a to prostredníctvom listu, ktorý mu odovzdá veľvyslanec Británie pri EÚ Tim Barrow.

Očakáva sa, že Tusk následne vydá vyhlásenie o prijatí tohto oznámenia a v priebehu 48 hodín rozošle predstaviteľom zvyšných 27 štátov EÚ návrh, ako by mali prebiehať rokovania s britskou vládou.

Schválenie navrhovaných usmernení bude predmetom mimoriadneho summitu EÚ, ktorý sa uskutoční v Bruseli 29. apríla.

May ešte v stredu oznámi uplatnenie článku Lisabonskej zmluvy o ukončení členstva v EÚ aj britskému parlamentu. Ten v súlade s rozhodnutím britského najvyššieho súdu schválil tento mesiac zákon o tzv. notifikácii vystúpenia z EÚ, čo bolo podmienkou spustenia vyjednávacieho procesu.

O vystúpení Spojeného kráľovstva z EÚ rozhodli britskí voliči v referende konanom 23. júna 2016. Podľa minulotýždňového vyjadrenia Tuska je potrebné urobiť všetko pre to, aby bol brexit čo najmenej bolestivý pre EÚ.

Viac..  D. Šuica: Presadzovanie práv detí - prísľub ochrany, rešpektu a posilnenia postavenia

Priority

Hlavný vyjednávač Európskej komisie pre brexit Michel Barnier je zásadnou podmienkou úspešného presadzovania požiadaviek voči Británii jednotný postoj zvyšných 27 členov.

Po schválení rámcovej podoby rokovaní s Londýnom bude Barnierov tím poverený vypracovaním podrobných smerníc, ktoré by mala schváliť v máji Rada EÚ pre všeobecné záležitosti.

Necelý rok po britskom referende sa budú môcť začať samotné rokovania pod vedením Barniera a osobitného člena britskej vlády Davida Davisa. Na úvod sa musia obe strany dohodnúť, ktoré témy je potrebné riešiť prioritne.

Viac informácií sa dozviete na spravodajskom portáli www.noviny.sk

O dac

Odporúčame pozrieť

Benefitom členstva v EÚ sú podľa analytikov najmä jednotný trh a eurofondy

Voľný prístup slovenských firiem na spoločný trh s viac ako 450 miliónmi ľudí, voľný pohyb …

Consent choices