OBSE
Ilustračné PHOTO: © European Union.

Slovensko sa stáva súčasťou predsedníckej trojky OBSE

Slovenská republika sa od 1. januára 2018 stáva súčasťou predsedníckej trojky Organizácie pre bezpečnosť a spoluprácu v Európe (OBSE) spoločne s Talianskom ako nastupujúcou a Rakúskom ako končiacou predsedníckou krajinou najväčšieho regionálneho bezpečnostného zoskupenia na svete.

Slovensko sa v rámci trojky bude spolupodieľať na predsedaní OBSE s poradným hlasom pri prijímaní najvýznamnejších rozhodnutí organizácie, na čelo ktorej sa ako predsednícka krajina postaví v roku 2019.

Medzi najdôležitejšie samostatné úlohy SR v roku 2018 bude patriť vedenie skupiny Stredomorských partnerov pre spoluprácu s OBSE. Nemenej dôležitým bude v októbri prevzatie vedenia komplikovaných rokovaní o rozpočte organizácie, jej autonómnych inštitúcií a misií.

V prvom štvrťroku tohto roku bude SR predsedať aj Fóru OBSE pre bezpečnostnú spoluprácu, ktorého cieľom je aktívna spolupráca účastníckych štátov na vojenskej úrovni vo fundamentálnych vojensko-politických otázkach bezpečnosti a stability Európy.

Kandidatúru Slovenska na predsedníctvo v OBSE v roku 2019 schválili účastnícke štáty v decembri 2016. Predsedníctvo trvá jeden kalendárny rok a post úradujúceho predsedu vykonáva minister zahraničných vecí.

Osobitným predstaviteľom ministra zahraničných vecí a európskych záležitostí SR pre predsedníctvo SR v OBSE sa od 1. januára stal štátny tajomník MZVaEZ SR Lukáš Parízek.

Viac..  EÚ pracuje na rozšírení sankcií voči Iránu po jeho útoku na Izrael, Blanár je proti

Slovensko je členom OBSE od svojho vzniku. Organizácia združuje 57 štátov Európy, Strednej Ázie a Severnej Ameriky ako rovnocenných partnerov. Bola vytvorená podľa kapitoly VIII Charty OSN. Všetky účastnícke štáty OBSE majú rovnaké práva a rozhodnutia sa prijímajú konsenzom.

Úlohou OBSE je pracovať na stabilite, mieri a demokracii v Európe prostredníctvom politického dialógu, budovaním vzájomnej dôvery prostredníctvom zdieľaných hodnôt a praktickou prácou všetkých účastníckych štátov. Aktivity organizácie pokrývajú oblasti od politiky, vojenských či ekologických aspektov, až po ekonomiku a ľudské práva.

O dac

Odporúčame pozrieť

EK schválila Slovensku 20 miliónov eur na podporu podnikov v súvislosti s vojnou na Ukrajine

Európska komisia schválila slovenskú schému vo výške 20 miliónov eur na podporu podnikov pôsobiacich v prvovýrobe …

Consent choices