Grecko
Ilustračné PHOTO: © European Union- EP.

Grécku sa podarilo zachrániť. Novou hrozbou pre EÚ je zadĺžené Taliansko

EÚ/SLOVENSKO / Dlhoročný, komplikovaný príbeh záchranných balíkov pre Grécko sa formálne skončil. Atény totiž aj vďaka medzinárodnej pomoci dokázali otočiť negatívny ekonomický vývoj. Teraz ide o to, aby sa na dobrej ceste udržali, a neskĺzli opäť k priepasti.

V najbližších týždňoch až mesiacoch môžeme očakávať ďalšie oslabovanie eura v súvislosti s tým, že trhy sa obávajú o bankrot Grécka. Toto povedal ešte v októbri 2011 to ekonomický analytik Roland Ižip.

V júli 2015 Jean-Claude Juncker vyhlásil: „Máme scenár pre grexit a tiež pre prípadnú humanitárnu pomoc Grécku. Samozrejme, máme aj scenár, v ktorý dúfam najviac a to, zachovať Grécko v eurozóne.“

Komentáre tohto typu od analytikov, politikov či novinárov zaznievali takmer 10 rokov. Niektoré boli naozaj hrozivé aj s možnými dopadmi na celú Európsku úniu. Konalo sa množstvo rokovaní, samitov, demonštrácií.

Nepopulárne reformy

Atény napokon museli urobiť zásadné, aj sociálne bolestivé opatrenia, aby sa dostali z existenčných problémov, ktoré si zavinili svojou dlhodobou nezodpovednou politikou.

„Grécko po tom, čo prijalo stovky opatrení, ktoré smerovali k zmene krajiny, lebo bez toho by to nešlo. Pevne verím, že táto krajina bude schopná stáť na vlastných nohách,“ uviedol minister financií Peter Kažimír.

Viac..  Europoslanci schválili reformy pre udržateľnejší a odolnejší trh EÚ s plynom

„Urobili aj nejaké reformy. Ja im len držím palce, aby dokázali fungovať samostatne a neboli odkázaní na peniaze z eurozóny,“dodal predseda SaS Richard Sulík.

Grécko je teda z najhoršieho vonku. Neporovnateľne väčšie problémy by však celej Európskej únii mohlo spôsobiť väčšie a ekonomicky dôležitejšie Taliansko, ktoré je veľmi zadĺžené. Nová vláda v Ríme má za sebou zatiaľ len mesiac.

„Verím, že nová vláda sa postará o zlepšenie životnej úrovne všetkých Talianov,“ vyhlásil nový taliansky premiér Giuseppe Conte.

Jednou z mnohých významných inštitúcií, ktoré budú pozorne sledovať najmä ekonomické rozhodnutia talianskej vlády je aj Európska investičná banka. „Vnímame tú situáciu, pozorujeme a veríme, že sa to podarí ukontrolovať,“ dodal viceprezident Európskej investičnej banky Vazil Hudák.

Viac informácií sa dozviete na spravodajskom portáli www.noviny.sk

O dac

Odporúčame pozrieť

Benefitom členstva v EÚ sú podľa analytikov najmä jednotný trh a eurofondy

Voľný prístup slovenských firiem na spoločný trh s viac ako 450 miliónmi ľudí, voľný pohyb …

Consent choices