mikolasik4
Miroslav Mikolášik, europoslanec /EĽS/. PHOTO: archív MM

Europoslanci odsúdili náhradné materstvo, Mikolášik žiada opraviť text

Štrasburg, 12. december 2018 

„Som rád, že väčšina poslancov Európskeho parlamentu si opäť uvedomila obludnosť rozrastajúceho sa obchodu s ľuďmi a vyjadrila protest proti rozširujúcim sa praktikám náhradného materstva,“ vyhlásil europoslanec Miroslav Mikolášik (EĽS/KDH) na margo toho, že dnes oficiálne nechalo zmeniť svoje hlasovanie o Správe o ľudských právach a demokracii vo svete a o politike Európskej únie v tejto oblasti za rok 2017 osem poslancov europarlamentu v prospech odsúdenia praxe donosenia dieťaťa náhradnou matkou.

Keďže podľa legislatívnych pravidiel EP napriek tomu zostáva v platnosti plénom pôvodne schválený text správy, v ktorom pozmeňujúci návrh odsudzujúci náhradné materstvo neprešiel o jeden jediný hlas, M. Mikolášik sa rozhodol predsedu eurparlamentu A. Tajaniho požiadať o opravu schváleného znenia Správy. „Kvôli ľudskému omylu niekoľkých kolegov by parlament nemal prísť o jedinečnú možnosť vyslať svetu silný signál, že EU chce ľudské práva chrániť konzistentne a odmieta mlčky tolerovať, že z detí sa stáva tovar, ktorého „výrobu“ si niekto objednal, a zaplatil.

Praktiky surogátneho materstva podľa slovenského europoslanca, ktorý je pôvodným povolaním lekár, navyše ohrozujú ľudskú dôstojnosť ženy, pretože jej telo a jej reprodukčné funkcie sú brané ako komodita a využívané na zisk, a to najmä v prípade zraniteľných žien v rozvojových krajinách. „Náhradné materstvo je už zo samotného princípu nešťastnou degradáciou ľudského života, materstva aj rodičovstva, v ktorom je navyše z dôvodu  obchodných vzťahov dieťa  na poslednom mieste,“ upozorňuje Mikolášik, podľa ktorého výskumy už desaťročia ukazujú veľký význam fyziologických a emocionálnych väzieb medzi matkou a plodom už v priebehu tehotenstva.

Viac..  Ivan Štefanec: Financie pre poľnohospodárstvo musia končiť na účtoch poľnohospodárov

„Prenajímanie maternice tak  predstavuje hrubé zneužitie medicíny, biomedicínskej vedy i práva a bezohľadný obchod s ľuďmi – s náhradnými matkami aj s objednanými deťmi, z ktorých sa stáva obyčajný tovar na predaj, čo samo o sebe je vážnym bezprávím a porušením práv dieťaťa. Prax totiž dospela tak ďaleko, že „kupci“ si v sprostredkovateľských agentúrach  vyberajú náhradné matky podľa fotiek  z katalógov, aby získali svoj dokonalý tovar – dieťa, ktoré splní ich požiadavky,“ upozorňuje Mikolášik, podľa ktorého v legislatíve civilizovanej spoločnosti nemajú čo hľadať zákony, ktoré stoja na strane peňazí proti najzákladnejším ľudským právam.

Miroslav Mikolášik je jedným z trinástich slovenských europoslancov, už štyrikrát bol hlavným spravodajcom Európskeho parlamentu, pôsobí v ňom od roku 2004.

O red

Odporúčame pozrieť

M. Lexmann: Európsky parlament urobil významný krok pre ochranu ľudskej dôstojnosti

Do trialógu k smernici o prevencii obchodovania s ľuďmi a boji proti nemu a o …

Consent choices