Janez Janša PHOTO: © European Union

Voľby v Slovinsku vyhralo liberálne zelené hnutie. Strana premiéra Janšu skončila ako druhá

ĽUBĽANA – V nedeľu sa okrem Francúzska konali voľby aj v Slovinsku, kde prekvapivo vyhralo liberálne zelené Hnutie Sloboda s 35,8 percentami. Na druhom mieste skončila strana doterajšieho premiéra Janeza Janšu, Slovinská demokratická strana, so ziskom 22,5%, vyplýva z prieskumu verejnej mienky agentúry Mediana, ktorý zverejnila verejnoprávna TV Slovinsko a komerčná Pop. TV. Parlamentné voľby v Slovinsku poznačila aj veľká voľebná účasť, uvádza portál Aljazeera.

Ak by sa výsledok potvrdil v oficiálnom sčítaní, výsledok by znamenal, že nováčik vo voľbách Hnutie za slobodu má väčšiu šancu zostaviť ďalšiu vládu v koalícii s menšími stredoľavými stranamy, čo je rana pre populistu Jansu, ktorý bol obvinený z toho, že počas vlády tlačil krajinu doprava, informuje portál.

Viac..  EÚ a Nórsko sa dohodli na partnerstve v oblasti surovín a batérií

O Marco Németh

Naším najmladším kolegom je Marco Németh. Je študentom osemročného gymnázia a Milestone Institute v Budapešti. Marco je autorom knihy Európa v Kocke, ktorá zjednodušene vysvetľuje fungovanie Únie, a zachytáva náš život v nej. Vo svojich článkoch prináša informácie o najaktuálnejších udalostiach z domova, zo sveta a najmä z Európskej únie.

Odporúčame pozrieť

Slovinsko dostane 400 miliónov eur z Fondu solidarity Európskej únie

Slovinsko dostane 400 miliónov eur z Fondu solidarity Európskej únie – 100 miliónov eur tento …

Consent choices