Vakcína. PHOTO: © European Union 2020

Eurokomisia povolila prvú vakcínu na ochranu starších ľudí pred infekciou RSV

Európska komisia (EK) v utorok oznámila, že povoľuje prvú vakcínu na ochranu starších ľudí pred infekciou respiračným syncyciálnym vírusom (RSV). Informuje o tom spravodajca TASR.

RSV zvyčajne spôsobuje mierne príznaky podobné prechladnutiu. Väčšina ľudí sa zotaví v priebehu jedného až dvoch týždňov, ale vírus môže mať vážne následky u zraniteľných ľudí (seniorov, s ochorením pľúc alebo srdca a s cukrovkou). V Európe spôsobuje RSV u ľudí nad 65 rokov asi 250.000 hospitalizácií a 17.000 úmrtí v nemocniciach ročne.

EK povolila na jednotnom trhu EÚ vakcínu Arexvy určenú na ochranu dospelých nad 60 rokov proti ochoreniu dolných dýchacích ciest spôsobenému RSV. Vakcína Arexvy je povolená v celej EÚ a pomôže posilniť imunitnú odpoveď na tento typ vírusu. EK urýchlila jej povoľovanie, pretože prevencia infekcie RSV u staršej populácie je prioritou v oblasti verejného zdravia.

Eurokomisárka pre zdravie a bezpečnosť potravín Stella Kyriakidisová potvrdila, že toto je prvá povolená vakcína proti RSV. Vyjadrila nádej, že zabráni problémom, s ktorými sa krajiny EÚ stretli počas minulej zimy. „Vyzývam členské štáty, aby rýchlo nadviazali na toto povolenie a zadefinovali národné stratégie očkovania, aby k vakcínam mali prístup tí, ktorí sú najviac ohrození pred ďalšou jesennou sezónou,“ vyhlásila komisárka.

Viac..  Komisia zaregistruje iniciatívu občanov „Môj hlas, moja voľba: za bezpečnú a dostupnú interrupciu"

EK už vlani v októbri povolila na jednotnom trhu EÚ používanie monoklonálnej protilátky Beyfortus (nirsevimab) na prevenciu ochorenia dolných dýchacích ciest u novorodencov a dojčiat počas doby vyššieho rizika infekcie RSV.

(TASR)

O mam

Odporúčame pozrieť

dochodok

Poberatelia dôchodkov mimo EÚ musia do 15. apríla doručiť Potvrdenie o žití

Poberatelia dôchodkov zo Sociálnej poisťovne (SP), ktorí žijú mimo krajín EÚ, musia do 15. apríla …

Consent choices