Belgique Wallonie Cul des Sarts energie electricte renouvelable naturel bio vert ecologie economie chaleur panneau solaire thermique photovoltaique Belgique / Belgium, 2009, Énergie renouvelable / renewable energy, Energie solaire / Solar power 01-09-2009

Europarlament prijal nové pravidlá na zvýšenie úspor energie

Európski poslanci schválili plány, ktoré už boli dohodnuté s Radou a ktorými sa stanovujú nové ciele v oblasti úspor energie do roku 2030 ako súčasť Európskej zelenej dohody. V zákone sa stanovia ciele v oblasti úspor energie v primárnej aj konečnej spotrebe energie v EÚ.

Členské štáty budú musieť kolektívne zabezpečiť zníženie spotreby energie na úrovni EÚ aspoň o 11,7 % do roku 2030 (v porovnaní s prognózami referenčného scenára na rok 2020). Tento cieľ bude sprevádzať spoľahlivý mechanizmus monitorovania a presadzovania s cieľom zabezpečiť, aby členské štáty plnili svoje národné príspevky k tomuto záväznému cieľu EÚ.

Do roku 2030 musia členské štáty ušetriť v priemere 1,5 % ročne. Ročné úspory energie sa začnú na úrovni 1,3 % v období do konca roka 2025 a v poslednom období do konca roku 2030 postupne dosiahnu 1,9 %.

Ciele úspor by sa mali dosiahnuť prostredníctvom miestnych, regionálnych a vnútroštátnych opatrení v rôznych odvetviach – napr. verejnej správe, budovách, podnikoch, dátových centrách atď. Poslanci trvali na tom, aby sa systém vzťahoval najmä na verejný sektor, ktorý bude musieť každoročne znížiť svoju konečnú spotrebu energie o 1,9 %. Členské štáty by tiež mali zabezpečiť, aby sa každoročne aspoň 3 % verejných budov renovovali na budovy s takmer nulovou spotrebou energie alebo budovy s nulovými emisiami. V smernici sa stanovujú aj nové požiadavky na účinné systémy diaľkového vykurovania.

Vyhlásenie spravodajcu

Spravodajca Niels Fuglsang (S&D, DK) uviedol: „Energetická kríza sa neskončila. Neexistuje žiadna záruka, že ďalšie zimy budú také mierne ako posledná. V nasledujúcich siedmich rokoch musíme uskutočniť potrebné štrukturálne zmeny. Som veľmi rád, že sa nám podarilo posunúť členské štáty k oveľa ambicióznejším cieľom v oblasti energetickej efektívnosti. Je to veľmi dôležité, aby sme v budúcnosti už neboli závislí od ruskej energie a aby sme mohli splniť naše klimatické ciele. Dnešné hlasovanie je veľkým víťazstvom – je to nielen dobré pre našu klímu, ale aj zlé pre Putina.

Viac..  Znečistenie ovzdušia: Europarlament prijal zákon pre vyššiu kvalitu ovzdušia

Ďalší postup

Parlament prijal právne predpisy 471 hlasmi za, pričom 147 hlasovalo proti a 17 sa hlasovania zdržalo. Teraz ich bude musieť schváliť aj Rada ministrov, aby mohli nadobudnúť účinnosť.

Súvislosti

Európska komisia 14. júla 2021 prijala balík Fit for 55, ktorým sa prispôsobujú existujúce právne predpisy v oblasti klímy a energetiky s cieľom splniť nový cieľ EÚ znížiť emisie skleníkových plynov do roku 2030 aspoň o 55 %. Balík zahŕňa aj prepracované znenie existujúcej smernice o energetickej efektívnosti (EED) a zosúlaďuje jej ustanovenia s novým cieľom 55 % emisií skleníkových plynov.

Pokrokom v tejto smernici poslanci Európskeho parlamentu reagujú na návrhy občanov vyplývajúce zo Správy o konečnom výsledku Konferencie o budúcnosti Európy. Smernica o energetickej efektívnosti sa zaoberá návrhom 3 ods. 3, ktorého cieľom je znížiť závislosť od dovozu ropy a plynu prostredníctvom projektov energetickej efektívnosti a rozšírenia poskytovania čistej a obnoviteľnej energie.

Smernica je takisto v súlade s návrhom 3 ods. 5, ktorým sa podporujú investície do technológií pre produkciu energie z obnoviteľných zdrojov, a s návrhom 3 ods. 6 na podporu prieskumu nových ekologických zdrojov energie a metód jej uskladňovania , čím sa podporujú ciele EÚ v oblasti klímy. Okrem toho je v súlade s návrhom 11 ods. 1, ktorý podporuje ekologickejšie výrobné procesy spoločností a podporuje ich pri hľadaní najlepších riešení.

O mam

Odporúčame pozrieť

Rada EÚ odobrila dobrovoľné opatrenia na zníženie spotreby plynu aspoň o 15 %

Zástupcovia členských krajín (Rada EÚ) v pondelok prijali odporúčanie, ktoré nabáda členské štáty eurobloku, aby …

Consent choices